Çinli emlak şirketlerinin hisselerinde sert düşüş

blog
14.12.2021

Çinli emlak geliştirme şirketlerinin hisse senetleri, Shimao Group Holdings Ltd.’nin birimleri arasındaki bir satın alma anlaşmasının zaten likidite sıkışıklığı ile uğraşmakta olan sektörde yönetişim endişelerini artırmasının ardından, üst üste üçüncü günde de sert düştü ve 2017 yılının başlarından bu yana en düşük seviyelerine yöneldi.

Shimao Group ve grubun emlak hizmetleri biriminin hisse senetleri, JPMorgan Chase & Co. analistlerinin bağlantılı şirket satın alımlarının “Shimao için yalnızca likidite sıkışıklığını değil, aynı zamanda şirket yönetişimi için bir kırmızı bayrağı da ima ettiğini” kaydetmelerinin ardından, Salı günü Hong Kong’da en fazla kaybettiren hisseler arasında yer aldı.

 

Bloomberg’in emlak geliştirme şirketlerinin hisselerini kapsayan endeksi yüzde 3 düştü ve Mart 2017’den beri en düşük kapanışına yöneldi.

Piyasa aktörlerine göre, Shimao Group’un dolar cinsi tahvilleri yaklaşık 3 sent düştü ve yüksek faizli Çin tahvillerinde kayıplara öncülük etti. Bu kayıplar, Hong Kong hisselerinde, kumarhaneler dahil Kovid kısıtlamalarından en fazla etkilenen şirketlerde yoğunlaşan, daha geniş çaplı düşüş ortamında gerçekleşti.

 

Evergrande kadar sistemik bir önemi yok

Shimao Group, ekonomi için China Evergrande Group kadar sistemik anlamda öneme sahip değil, ancak daha küçük emlak geliştirme şirketlerindeki sorunlar son günlerde yatırımcılar için daha fazla odaklanma noktası haline geliyor. Şirketin Pazartesi günü hisse senetleri ve tahvillere gelen yoğun satışlar için “söylentileri” itham etmesinin ardından, Shimao’nun hizmetler birimi, piyasanın kapanmasından sonra yaptığı açıklamada, Shimao Group’un diğer bir birimini 1,65 milyar yuan (259 milyon dolar) karşılığı satın alma konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

JPMorgan analistleri, anlaşmanın değerlemesinin normalden daha yüksek olduğunu ve bu durumun Shimao Group’un emlak yönetiminden emlak geliştirme birimine nakit transferi yaptığını gösterdiğini kaydetti. Analistler, hisse senedi yatırımcılarının, halka açık emlak yönetim şirketlerinin, aynı sahipleri paylaşan emlak geliştirme şirketleri tarafından bir “finansal araç” olarak kullanılmasından artan bir şekilde endişe duyduklarına dikkat çekti.

kaynak:bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum