"Deprem ihracatta 1,5 milyar dolarlık aşağı yönlü etki yaptı"

blog
02.03.2023

Depremin yaşandığı Şubat ayında ihracat gerilerken, dış ticaret açığındaki yüksek seyir de devam etti.

Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre, Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bakanlığın değerlendirmesine göre, aylık tahminlerde yaşanan sapmalar ve il bazlı düşüşler dikkate alındığında, deprem nedeniyle Şubat ayı ihracatında doğrudan 1,5 milyar dolarlık bir aşağı yönlü etki olduğu ifade edildi.

Şubat ayında ithalat ise yüzde 10,6 artışla 30,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı Şubat'ta yüzde 52,8 artışla 12,2 milyar dolar oldu.

 

 

 

Tüketim malları ithalatı 3,4 milyar dolar oldu

Şubat ayında en çok ihracat 9,4 milyar dolarla ara malları grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 6,7 milyar dolarla tüketim malları ve 2,4 milyar dolarla yatırım malları grupları takip etti.

En çok ithalat 23,8 milyar dolarla ara malları grubunda yapılırken, bu grubu 3,6 milyar dolarla sermaye malları izledi.

Şubat ayında tüketim malları ithalatındaki artış da dikkat çekti. Bakanlığın verilerine göre Şubat'ta tüketim malları ithalatı yüzde 64,4 artışla 3,4 milyar dolar oldu.

Parite etkisi 529,2 milyon dolar

Ticaret Bakanlığı verilere ilişkin bültende Şubat ayında paritenin de ihracatta aşağı yönlü bir etki yarattığına dikkat çekti.

Bakanlık, "Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı yönlü etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı Şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum