Deutsche Bank'tan TCMB yorumu (6 Şubat)

blog
06.02.2024

TCMB'de başkan değişikliği sonrası kurumlar beklentilerini paylaşmayı sürdürüyor. Deutsche Bank, başkan değişimi ve kalıcı yüksek enflasyonun 2024'te daha fazla faiz artışının önünü açabileceğini belirtti.

 

Son dönemde Türkiye için pozitif görüşteki uluslararası yatırımcılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan değişikliği sürprizinin ardından da piyasa dostu politikaların devam edeceği görüşünde.

Cuma akşamı Hafize Gaye Erkan'ın görevinden affını istemesinin ardından yerine daha önce New York Fed'de de ekonomist olarak görev yapan Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

 

"TL için pozitif"

Deutsche Bank, başkanın değişmesi ve yapışkan enflasyonun 2024'te daha fazla faiz artışının önünü açabileceğini belirtti.

Christian Wietoska öncülüğündeki stratejistler "Yeni atanan başkan ve kısa vadede enflasyonist baskıların yapışkanlığı göz önüne alındığında 250 hatta 500 baz puanlık önden yüklemeli bir faiz artışı için alan olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

 

Orca Macro Finansal Danışmanlık Kurucusu Evren Kırıkoğlu, kişisel nedenlerle kredibilitesi zarar gören Erkan'ın ardından yerine eski New York Fed ekonomistinin gelmesinin Lira'yı orta vadede pozitif etkileyeceğini belirti.

Uzman, Merkez Bankası'nın kredibilitesi açısından daha fazla faiz artışı olabileceğini, bunun da Lira için olumlu olacağını kaydetti.

ABD’li yatırım bankalarından Morgan Stanley de TCMB’nin Başkan Fatih Karahan döneminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikasını sürdürmesini beklediklerini kaydetmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum