Dijital ruble yasası onayladı

blog
13.07.2023

Dijital ruble yasası onaylandı

 

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, Merkez Bankası tarafından hazırlanan dijital ruble yasasını onayladı.

 

Rusya dijital paralar konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Ukrayna savaşıyla birlikte kripto paralara olan bakış açısını 180 derece değiştiren ülkede şimdi de dijital ruble için hazırlanan yasa tasarısı alt meclis Duma’dan geçti.

Haziran ayında değişiklik yapılarak Duma’ya gönderilen tasarı hem CBDC ekosistemi için bir kılavuz niteliğinde hem de “kullanıcı” ve “platform” gibi terimlerin net şekilde açıklamasını ve görevlendirmesini yapıyor.

 

Merkez Bankası dijital ruble platformunun yetkili operatörü olacak

Belgeye göre, Rusya Merkez Bankası’na dijital ruble platformunun işletmecisi statüsünün yanı sıra böyle bir ruble platformunun işleyişini organize etme ve sağlama işlevleri atanacak. Ayrıca, Merkez Bankası’nın dijital ruble güvenliği ve dijital ruble ile yapılan işlemlere ilişkin bilgilerin doğru muhasebeleştirilmesi sorumluluğu olacak.

Bu bağlamda Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun işlevleri genişletilirken, platform çerçevesinde sağlanan hizmetler için tarifelerin belirlenmesi, dijital ruble ile izin verilen işlemlerin listesi gibi detaylar düzenleyici tarafından organize edilecek.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum