Doğalgaz krizi petrole yaradı

blog
22.12.2021

New York vadelileri Salı günü rallisine devam ederek 72 doların üstüne çıkarken diğer finansal varlıklar haftanın ikinci gününde de düşmeye devam etti. Amerikan Petrol Enstitüsü yayımladığı raporda ABD’nin stoklarının geçtiğimiz hafta 3,67 milyon varil düştüğünü belirtti. Bu düşüş, Çarşamba günü açıklanacak resmi rakamlarla doğrulanması halinde haftalık bazda art arda dördüncü düşüş olacak.

Rusya’nın Avrupa’ya aktardığı doğalgazı azaltması ile doğalgaz fiyatları rekor üstüne rekor kırarken, artan doğalgaz fiyatları ve nükleer enerji santrallerinin devam eden bakım çalışmaları Fransa’nın kendi ihtiyacını karşılamak için elektrik ithalatını artırmasına ve petrol kullanmasına sebep oluyor.

 

Pandemi sonrası toparlanma emareleri gösteren petrolde yaşanan ralli Omikron varyantının kısıtlamalara sebep olarak talebi baltalayacağına dair endişelerle son birkaç ayda düşüşe geçmişti.

Asya’da tüketimde görülen yumuşama sinyalleri ve ham petrol piyasa yapısının önemli ölçüde zayıflaması yakın dönemde arz fazlası bir piyasaya işaret ediyor.

“Omikron endişelerinin gelgitli yapısı petrol piyasasını sarsmaya devam edecek ve yıl sonu nedeniyle düşen işlem hacmi oynaklığı artıracak” diyen Vanda Insights kurucusu Vandana Hari “Günlük fiyat değişimlerinde yüzde 2-4 arası oynamalar önümüzdeki 2 hafta için norm haline gelebilir” yorumunda bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,5 artarak 71,46 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 artarak 74,22 dolara yükseldi.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum