Dolar pozisyonları arttı

blog
28.11.2023

Hedge fonları, para biriminin ekonomik verilerdeki yumuşama nedeniyle düşmesine ve Fed’in agresif faiz artırım döngüsünün sona yaklaştığı beklentilerinin artmasına rağmen bu ay doların yükseleceğine yönelik pozisyonlara yöneldi.

 

Commodity Futures Trading Commission’ın (CTFC) Bloomberg tarafından derlenen verilerine göre, kaldıraçlı fonların sekiz para birimine karşı, Amerikan Doları’ndaki uzun pozisyonlarını gösteren net dolar pozisyonlanma göstergesi, 21 Kasım itibarıyla Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Bu gösterge, mart ayında görülen 72 bin net satış kontratı ile dip yaptıktan sonra 103.042 net uzun pozisyon ile nisan ayında görülen tepe seviyesinin biraz üzerine yükseldi.

Uzun dolar pozisyonlarındaki artış, Bloomberg Dolar Endeksi’nin, geçen kasım ayından bu yana en kötü ayına doğru ilerlediği bir döneme denk geldi. Endeks bu ayın başında temmuz ayından bu yana en kötü haftasını yaşadı ve yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarının sona erebileceği yönündeki pozisyonları artırması ve merkez bankasının faiz indirimi beklentilerini öne çekmesiyle yılbaşından bu yana elde ettiği kazanımları sildi.

Pazartesi günü, 5 yıllık tahvil ihalesinin güçlü talep görmesinin ardından Hazine tahvillerinin yükselmesiye Bloomberg Dolar Endeksi üst üste üçüncü seansta da düştü. HSBC Avrupa Döviz Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning, “ABD doları performansını sıklıkla faiz oranı farklılıkları ve risk iştahı ile etkileşimi bağlamında düşünürüz.

Bu cephede dolar iki etki arasında sıkışmış durumda. Küresel hisse senedi piyasalarındaki yükselişin de etkisiyle çok daha güçlü olan risk iştahı, doların zayıflamasına neden oldu. Ancak doların genel getiri avantajı yumuşamadı ve bu da sonuçta doların daha da zayıflamasında hız sınırı görevi görebilir” dedi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum