Dünyanın halka arz sonrası en iyi performans gösteren şirketi Güney Kore'den

blog
07.12.2021

Bloomberg'in derlediği verilere göre, SK Bioscience'ın hisse senetleri, Seul piyasasında ilk çeyrekte işlem görmeye başlamasından bu yana yaklaşık yüzde 262 değer kazandı ve Ocak ayından bu yana halka arza giden 94 firma arasında en fazla kazandıran şirket oldu. Ortağı AstraZeneca Plc ile birlikte lokal bir Kovid-19 aşısı geliştiren şirket, bu ilk halka arzdan 1,3 milyar dolar elde etti.

Şirket, bu yıl yeni hisse arzı yoluyla 1 milyar doların üzerinde fon elde eden 5 Kore firması arasında, birkaç teknoloji şirketinin de işlem görmeye başlamasının ardından hızlı yükselişler göstermesi ile birlikte, birinciliği aldı. Bu arzların büyük kısmı perakende yatırımcılardan gelen güçlü katılımdan destek buldu. Şişen değerlemeler, regülatörleri, yılın sonuna yaklaşılması ile birlikte, denetimlerini artırmaya yöneltti.

 

SK Bioscience ayrıca Çin'in Şanghay piyasasındaki iki önemli halka arzdan da daha iyi performans gösterdi. Three Gorges Renewables Group ve Zhuzhou CRRC Times Electric Co.'nun her biri, halka arzlarının ardından yüzde 140'tan fazla prim yaptı. Aralarında Kakao Pay Corp., KakaoBank Corp. ve SK IE Technology Co.'nun bulunduğu diğer bazı Kore şirketleri de, bu yıl küresel bazda en iyi performans gösteren 10 şirket arasında yer aldı. Bu durum Kore'yi söz konusu listeye en fazla şirket sokan ülke konumuna getirdi.

SK Bioscience'ın hisse senetleri Ağustos ayında, yerel medyada şirketin o dönem 1,1 milyon doz aşının nakliyatına başladığı yolunda çıkan bir haberin ardından, rekor seviyeye yükseldi. Şirket ayrıca aynı ay MSCI Inc. tarafından izlenen endekslere dahil edilmesinden de destek buldu.

Ancak bu etkileyici kazançların bir kısmı, hisse senetlerinin Aralık başından bu yana yaklaşık yüzde 16 geri çekilmesi ile birlikte geri verilmiş durumda. Şirket Salı günü, yatırımcıların Omikron varyantından kaynaklanan vakaların görece ılımlı olduğunu işaret eden haberlere tepki vermesi sonucu ABD'li biyoteknoloji şirketlerinde görülen sert düşüşlerin ardından, değer kaybeden Asyalı sağlık hizmetleri şirketleri arasında yer aldı.

Şirket, Bloomberg tarafından takip edilen analistlerin sekizinden "al" tavsiyesi alırken, hiçbirinden "sat" ya da "tut" tavsiyesi almadı.

Kaynak: Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum