EBRD 2023-2024 Türkiye büyüme tahminini yükseltti

blog
27.09.2023

EBRD 2023-2024 Türkiye büyüme tahminini yükseltti

 

EBRD, Türkiye için 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5'e yükseltti. Türkiye ekonomisinin 2024 yılında ise yüzde 3 oranında büyümesini bekliyor.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Mayıs ayında yüzde 2,5 olarak açıkladığı Türkiye'nin GSYH büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 3,5 olarak revize etti.

Büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlaması beklenmekle birlikte, 2023 yılı için yukarı yönlü bir revizyonda bulundu. Banka, seçim öncesi mali canlanmanın etkisiyle yılın ilk yarısındaki güçlü büyüme bekliyor.

EBRD 2024 için büyüme tahminini ise yüzde 3'te tuttu.

Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri, Orta Asya ve Kuzey Afrika'dan oluşan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren EBRD, bugün yayımlanan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda yer verilen Türkiye tahminlerin yanı sıra raporda EBRD’nin faaliyet gösterdiği bölgelerde büyümenin 2023 yılında ortalama yüzde 2.4’e düşeceği öngördü.

 

Rapor, beklenen büyüme performansına rağmen kısa vadeli dış borcun 200 milyar doları aşması ve cari açığın 60 milyar dolar seviyesinde seyretmesi nedeniyle Türkiye ekonomisindeki dış finansman dengesizliklerinin devam ettiğini vurguladı. Döviz rezervlerinin artmakta olduğu, ancak mütevazı kalmaya devam ettiğinin da altı çizdi.

Rapora göre, ortodoks ekonomi politikalarına geri dönüş olumlu bir sinyal olarak görülürken Mart 2024'teki yerel seçimlerin önemli bir etken olacağı belirtildi.

EBRD ekonomistleri Türkiye’nin son yıllarda nispeten güçlü bir büyüme performansı sergiledigini ancak yavaşlama görüldüğünü ifade etti. Raporda, Turkiye GSYH büyümesinin 2023'ün ilk yarısında, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 5,6'dan yüzde 3,9'a geriledigi belirtilirken, buna ek olarak, enflasyonda düşüşe ragmen yüksek seyrin devam ettiği ve 2023 yılı sonunda enflasyonun yüzde 60'a yükselmesinin beklendigi ifade edildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum