Ekonomistler Euro Bölgesi enflasyonuna iyimser bakıyor

blog
13.11.2023

Euro Bölgesi'ni izleyen ekonomistler enflasyonda yüzde 2'lik hedefin 2025'in ilk çeyreğinde gerçekleşeceğini öngördü. Daha önce Eylül 2024 olarak tahmin edilen ilk faiz indirimi ise Haziran 2024 tarihine çekildi.

 

Ekonomistlere göre Euro Bölgesi enflasyonu 2025 yılı başlarında yüzde 2'lik hedefin altına düşecek. Böylelikle ekonomistler enflasyonda hedefin Avrupa Merkez Bankası'nın öngördüğünden daha erken gerçekleşeceği görüşünde. .

AMB'nin Eylül ayında yayınladığı tahminler yılın ikinci yarısında hedefe geri dönüş öngörüyordu.

Ancak ekonomistler çekirdek enflasyonun 2025'in birinci ve ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 ve yüzde 2,3 ile daha yüksek kalacağını tahmin etti.

AMB geçen ay, sıkılaştırma döngüsüne başladığı 2022 ortalarından bu yana ilk kez faizleri sabit tuttu kararı almıştı. Ekonomistler daha önce Eylül 2024'te yapılmasını öngördükleri ilk faiz indiriminin Haziran 2024'te yapılmasını bekliyor.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, AMB'nin gelecek yılın ortalarından itibaren borçlanma maliyetlerini düşürmeyi düşünebileceğini söylemişti. Birçok AMB yetkilisi ise bu tür hamleler hakkında konuşmanın henüz çok erken olduğunu vurgulamıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum