El-Erian'dan Fed yorumu

blog
07.10.2023

El-Erian'dan Fed yorumu

 

Allianz baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, güçlü gelen ABD istihdam verisinin ‘ekonomi için iyi, piyasa ve Fed için kötü haber’ olduğunu, faiz artışı için Kasım ayının masaya geldiğini söyledi.

 

Allianz baş ekonomi danışmanı El-Erian, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası Fed’in Kasım ayı toplantısında faiz artırabileceğini söyledi.

Bloomberg’e konuşan El-Erian “veri, ekonomi için iyi haber, ancak piyasalar ve Fed’in para politikası için kötü haber. Fed bu veriden memnun olmayacaktır. Uzun vadede bu durum ekonomi için de kötü olabilir” değerlendirmesini yaptı.

ABD’de tarım dışı istihdam Eylül'de 336 bin olarak ekonomist beklentilerini ikiye katladı. Ağustos ayı verisi de yukarı yönlü revize edildi. İstihdam piyasasının direncini koruması, Fed’in Kasım toplantısında da faiz artıracağı beklentisini yükseltti. Veri sonrası traderların 25 baz puanlık ilk faiz indirimi beklentisi de Temmuz 2024’ten Eylül 2024’e ötelendi.

El-Erian istihdam verisinin Kasım’da faiz artışı ihtimalini yeniden masaya getirdiğini belirterek “Piyasalar uzun süre yüksek faizi değil, uzun süre ‘daha yüksek faizi’ içselleştiriyor. Enflasyon döngüsünün henüz başındayken geride kaldığınızda son kulvarda bedelini ödemeniz gerekir” şeklinde konuştu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum