El Salvador Kalkınma Bankası, BTC Hakkında Bilgi Vermek İstemiyor

blog
01.11.2022

El Salvador’da Bitcoin tartışması yeni boyut kazandı: Hükumet reddetti

Yolsuzlukla mücadele konularında hukuki yardım sağlayan bir kuruluş El Salvador Kalkınma Bankası'ndan Bitcoin alımlarıyla ilgili kayıtları istedi ancak talep ikinci kez üst üste reddedildi.

Geçen sene Eylül ayında Bitcoin’i resmi para ilân eden El Salvador’da, BTC’lerin alım süreçleri soru işaretleri yaratmaya devam ederken, hükumet yetkilileri ve kurumları ise konuyla ilgili detay paylaşmayı reddediyorlar.

Son olarak “Yolsuzluk Karşıtı Hukuk Danışmanlığı Merkezi (ALAC)” adındaki bir kuruluş, El Salvador Kalkınma Bankası’ndan Bitcoin alımlarıyla ilgili detayları talep etti. Kuruluşun açıklamasına göre, banka talebi ikinci kez üst üste reddetti. ALAC’ın paylaştığı belgelerde banka gizlilik gereğiyle bilgi paylaşamadığını belirtiyor.

Kalkınma Bankası (BANDESAL), El Salvador’n Bitcoin projeleri için topladığı fonların yönetiminden sorumlu olan kurum olarak biliniyor.

ALAC, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda BANDESAL’ı bu bilgiyi vermediği için eleştirdi ve “Gizlilik vatandaşların, kamu kaynaklarıyla yürütülen işlemlere ilişkin bilgilere erişme ve bilgi edinme imkanlarını kısıtlıyor” denildi.

Tek kaynak başkan Bukele

1 yıldan fazla süredir Bitcoin’in resmi para olduğu El Salvador’da Bitcoin karşıtı protestolar da yükseliyor. Bitcoin fiyatının tarihi seviyelere düşmesi, Bitcoin projesinin baaşrısız olduğu şeklinde yorumlanırken, BTC alımlarıyla ilgili tek resmi bilgiyi ise başkan Nayib Bukele veriyor. Bukele’nin attığı tweet’ler dışında devlet kurumlarının verdiği resmi bir detay yok. Hatta Bukele’nin alımları kişisel olarak kullandığı telefon üzerinden yaptığı da iddia ediliyor.

Yapılan hesaplamalar Bukele yönetiminin Bitcoin harcamaları için şu ana dek 110 milyon dolar civarında bir harcama yaptığını ve düşen fiyatlarla birlikte zararın 58 milyon dolar olduğunu gösteriyor.

İşadamı: Yatırımlar kişisel telefonla yönetiliyor

ABD medyasından Decrypt’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen El Salvadorlu bir işadamı ise konuyla ilgili, “Kalınma Bankası bile yatırımların seviyesini bilmiyor. Bukele, alımları kişisel cep telefonundan yapıyor” dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum