Elon Musk'ın beyin çipi şirketi Neuralink insan testlerine başlıyor

blog
01.12.2022

Neuralink beyin çipi: Musk'ın kilinik deneylere başlayacağını söylediği çip nedir, nasıl çalışıyor?

ABD'li iş insanı Elon Musk, kendi şirketi Neuralink tarafından geliştirilen kablosuz beyin çipinin altı ay içinde insanlarda klinik deneylere başlamasını beklediğini söyledi. 

İnsanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için Musk tarafından kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink, engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabileceği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor. 

Musk çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetisini geri kazanmayı da hedeflediklerini belirtti.

Keza insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan "Neuralink" projesi ile yakın gelecekte konuşmaya ve dile bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.

Merkezi San Francisco'da bulunan Neuralink, insanlar üzerinde klinik deneylere başlamak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay beklerken son yıllarda hayvanlar üzerinde testler yapıyor.

Girişimci iş insanı, cihazla ilgili uzun süredir beklenen açıklaması sırasında "Cihazı insana yerleştirmeden önce son derece dikkatli olmak ve iyi çalışacağından emin olmak istiyoruz." diye konuştu. 

Neuralink genel merkezinde yaklaşık üç saat süren sunumunda seçkin davetlilerden oluşan bir kalabalığa hitap eden Musk, şirketinin cihazı geliştirme hızına övgüde bulundu. 

ABD'li iş insanı Elon Musk, kendi şirketi Neuralink tarafından geliştirilen kablosuz beyin çipinin altı ay içinde insanlarda klinik deneylere başlamasını beklediğini söyledi. İnsanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için Musk tarafından kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink, engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabileceği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor. Musk çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetisini geri kazanmayı da hedeflediklerini belirtti.
 
 
Keza insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan "Neuralink" projesi ile yakın gelecekte konuşmaya ve dile bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.
 
Merkezi San Francisco'da bulunan Neuralink, insanlar üzerinde klinik deneylere başlamak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay beklerken son yıllarda hayvanlar üzerinde testler yapıyor.Girişimci iş insanı, cihazla ilgili uzun süredir beklenen açıklaması sırasında "Cihazı insana yerleştirmeden önce son derece dikkatli olmak ve iyi çalışacağından emin olmak istiyoruz." diye konuştu. 
 
Neuralink genel merkezinde yaklaşık üç saat süren sunumunda seçkin davetlilerden oluşan bir kalabalığa hitap eden Musk, şirketinin cihazı geliştirme hızına övgüde bulundu. "İlk başta, özellikle de insanlar söz konusu olduğunda, ilerleme belki de acı verici derecede yavaş görünecek, ancak bunu paralel olarak ölçeklendirmek için her şeyi yapıyoruz. Yani ilerleme teoride hızlı olmalı." diye konuştu. 
 
Oldukça iddialı ifadeler kullanan Musk, Neuralink cihazının hedeflediği ilk iki insan tipi uygulamasının görme yetisini geri kazandırmak ve bunu yapamayan insanlarda da kasların hareket etmesini sağlamak olacağını söyledi. Musk, "Herhangi bir kişi hiç görme yetisine sahip olmamış olsa bile, örneğin doğuştan kör olsa bile, görme yetisini geri kazandırabileceğimize inanıyoruz." dedi.
 
Neuralink'in bir yıl önce yaptığı son kamuoyu bilgilendirmesinde, tek başına düşünerek bilgisayar oyunu oynayan beyin çipli bir maymun bulunuyordu. Musk, Mars'ı kolonileştirmek ve insanlığı kurtarmak gibi 'yüce hedefleriyle' tanınıyor. 2016'da kurduğu Neuralink için de hedefleri aynı büyüklükte.
 
Beynin karmaşık elektronik cihazları kontrol etmesini sağlayacak bir çip geliştirmek ve bunun sonucu olarak felçli insanların motor fonksiyonlarını yeniden kazanmasına ve Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin bağlantılı hastalıkların tedavi edilmesine olanak tanımak istiyor. 
 
Ayrıca beyni yapay zeka ile birleştirmeyi dile getiriyor. "Neuralink" projesi hakkında yaptığı ilk açıklamada, insanın bilgisayarlar tarafından ele geçirilmemesi için tek çıkar yolun, bilgisayarların insan beyni ile birleşebileceği bir sistemin olması gerektiği iddiasında bulunmuştu.Musk, projesi hakkında 2020 yılında yaptığı açıklamada, şirketin 2021'de ilk kez bir Neuralink cihazını insan beynine bağlayabileceğini umduğunu söylemişti. 
 
Buna göre pille çalışan bir çipin, kafatasına yerleştirileceği ve beyne elektrotlar gönderebileceğini iddia etmişti. Aynı toplantıda Musk, "Konuşmanıza gerek kalmayabilir. Belki duygusal nedenlerle hala devam edebiliriz. Ancak bu cihazlarla çok hızlı ve daha hassas bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Dile ne olacağından emin değilim. Böyle bir durumda Matrix gibi bir şey olurdu. Farklı bir dilde mi konuşmak istiyorsunuz? Sorun değil, sadece programı indirin." demişti.
 
Şirketin ne kadar zamanda bu teknolojik seviyeye ulaşacağı sorusuna ise, "Eğer süreç hızlanmaya devam ederse 5 yada 10 yıl içinde." cevabını vermişti.Keza Musk, 2019'da yaptığı bir sunumda 2020 sonuna kadar ruhsat onayı almayı hedeflediğini söylemişti. 
 
Ardından 2021'in sonlarında bir konferansta bu yıl (2022) insan üzerinde denemelere başlamayı umduğunu aktarmıştı. Silikon Vadisi'nde 2016'da kurulan Neuralink şirketi, alzheimer demans ve omurilik yaralanmaları gibi sinir sistemi rahatsızlıklarını yapay zeka destekli kablosuz çiplerle destekleyerek iyileştirmeyi amaçlıyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum