Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yastık altı altın ve dövizin ekonomiye bir katkısı olmadığını, bu tasarrufların ekonomiye kazandırılması için finans kuruluşlarını desteklediklerini ancak bu kurumların ikna edici ürünler geliştiremediklerini söyledi.
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Albaraka İslami Finans Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan küresel finansal sistem hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ülkenin, yastık altı denilen sistem dışı tasarruf kültürüne sahip olduğu dile getiren Erdoğan, yastık altındaki döviz ve altının ekonomiye bir katkısı olmadığını söyledi.
Yastık altı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını hep arzu ettiklerini belirten Erdoğan, "Kurumlarımız yastık altı altına karşı toplumu ikna edici sistemler geliştiremedi. Finans kurumlarımızı bu konuda politika geliştirmeleri için destekledik” dedi.
Küresel servet eşitsizliği üzerine de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Günümüzde servet eşitsizliği, dünyada tarihi bakımından en yüksek seviye çıktı. Dünyadaki en zengin yüzde birlik kesim toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Zayıfı daha zayıflatan, fakiri daha da fakirleştiren, zalimi güçlendiren bu (kapitalist) sistemin dertlerimize derman olmayacağını kabul etmek zorundayız" diye konuştu.
Erdoğan, küresel sistemin tüm unsurlarıyla günümüzün gerçeklerine göre yeniden dizayn edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel finansal sistemin amacı üretim ve refah artışına katkı yapmak olmalı. 2008 krizinden sonra borca ve faize dayalı finansal mimarı gerekli adımları atamadı.
Finansa yönelik bakış açısını değiştirmeliyiz. Katılım finans dini hassasiyetlere göre tasarrufların değerlendirilmesi olarak görülüyor. Yüzde 99 müslüman olan ülkede bu yaklaşım kıymetlidir. Türkiye ekonomisi ihtiyaçları açısından bunun yeterli olmadığı kanaatindeyim.”