Euro Bölgesi 2022'yi tek haneli enflasyonla tamamladı

blog
06.01.2023

Avrupa Merkez Bankası'nın tarihi faiz artışlarına karar verdiği 2022 yılında Euro Bölgesi'nde enflasyonu tek haneye indi.

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat'ın öncü verilerine göre Aralık ayında Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 9,5 olması yönündeydi. Kasım ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 10,1 olarak kaydedilmişti.

Aralık ayıyla birlikte Euro Bölgesi 2022 yılını tek haneli enflasyonla kapatmış oldu.

Aynı dönemde aylık olarak ise negatif enflasyon kaydedildi. Aralık'ta Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3 geriledi. Ekonomistler yüzde 0,1'lik gerileme bekliyordu.

Çekirdek göstergelerde ise Aralık ayında sınırlı da olsa yukarı yönlü bir hareket görüldü. Euro Bölgesi'nde yıllık çekirdek enflasyon yüzde 5,2 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 5,1 olarak kaydedilmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum