Euro Bölgesi enflasyonunda 1,5 yılda ilk yavaşlama

blog
30.11.2022

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi'nde Kasım'da yıllık enflasyon Ekim'deki yüzde 10,6 seviyesinden yüzde 10'a geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 10,4'tü.

Bu, 2020'den beri ilk yavaşlama olarak kayda geçti. Enflasyondaki yavaşlamada enerji ve hizmet maliyetlerinin tahminlerin altında kalması etkili oldu. Gıda fiyatları ise tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon aylık bazda yüzde 0,1 geriledi. Beklenti yüzde 0,2 artıştı.

Euro Bölgesi enflasyonu Kasım'da yüzde 10'u aşmış, bu durum AMB'nin üzerindeki faiz artış baskısını daha da artırmıştı.

AMB Başkanı Christine Lagarde dünkü konuşmasında enflasyonda henüz zirvenin görülmemiş olabileceğini belirtmişti. AMB Temmuz'dan beri faiz oranlarını toplam 200 baz puan artırdı. Bir sonraki toplantıda yetkililer 75 baz puanlık artışa ihtiyaç olup olmadığını tartışacak.

Yine bugün açıklanan veriye göre Fransa enflasyonu yüzde 7,1 olarak tahminleri aşmıştı. Bu hafta açıklanan veriler Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda'da enflasyonun yavaşladığını gösterdi. Enflasyon sadece 3 Euro Bölgesi ülkesinde ivmelendi.

Bloomberg Economics Kıdemli Ekonomisti Maeva Cousin "Bugünkü veri, AMB için memnuniyet verici bir haber ve Aralık'ta 50 baz puanlık artış olacağı görüşümüzü destekler nitelikte." değerlendirmesini yaptı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum