Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite beklentilerin altında

blog
24.10.2023

Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite beklentilerin altında

 

S&P Global, Ekim ayındaki PMI düşüşünün Euro Bölgesi genelinde geniş tabanlı olduğunu açıkladı. Açıklanan verilere göre ekonomik aktivite beklentilerin altında kaldı.

 

Euro Bölgesi'nin imalat ve hizmet sektörlerindeki aktiviteyi ölçen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayı nihai verileri açıklandı.

Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyeti 2023'ün son çeyreğine bölge ekonomisinin durgunluk içinde olabileceğine işaret eden başka bir kasvetli tabloyla başladı. S&P Global, Ekim ayındaki PMI düşüşünün Euro Bölgesi genelinde geniş tabanlı olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi’nde birleşik PMI Ekim’de üç yılın en düşük seviyesine düşerek 46,5’e geriledi. Beklentilerin altında açıklanan bileşik PMI’ın Ekim'de 47,4 açıklanması bekleniyordu.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde hizmet PMI Ekim’de beklentilerin altında kalarak 47,8 olarak açıklandı. Beklenti hizmet PMI'ın 48,6 gerçekleşmesi yönündeydi.

 

Daralma Fransa ve Almanya’yı da etkiledi

Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi olan Fransa ve Almanya’da iş anketlerine dayanan göstergeler 50 seviyesinin oldukça altında kaldı. Daralma her iki ülkede de imalat ve hizmetlerini etkiledi.

PMI verilerinde 50 puanın üstü büyümeye işaret ederken, 50 puanın altı daralmayı gösteriyor.

Bölge ekonomisi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırım kampanyası ve küresel aktivitedeki yavaşlama da dâhil olmak üzere çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya. Orta Doğu'daki çatışmaların bir sonucu olarak artan enerji fiyatları, Orta Doğu'daki zorlukların daha da kötüleşmesi riskini taşıyor. Hamburg Ticaret Bankası Baş Ekonomisti Cyrus de la Rubia konu hakkında yaptığı değerlendirmede, "Euro bölgesinde işler daha da kötüye gidiyor" ifadelerini kullandı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum