Euro Bölgesi'nde enflasyon önceki yıla göre yüzde 2,9 arttı

blog
31.10.2023

Euro Bölgesi'nde enflasyon önceki yıla göre yüzde 2,9 arttı

 

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Ekim'de bir önceki yıla göre yüzde 2,9 arttı. Açıklanan veri piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

 

Euro Bölgesi'nde Ekim ayı enflasyon verileri sıkılaşma döngüsünün pozitif sonuç verdiğine ilişkin sinyaller verdi.

Bölgede tüketici fiyatları Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 arttı. Ekim ayıyla birlikte Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Aylık bazda bakıldığında Euro Bölgesi'nde enflasyon Ekim'de yüzde 0,1 olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti de yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Manşet enflasyondaki düşüşe karşın Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon daha kademeli bir düşüş sergiliyor. Çekirdek enflasyon Eylül'deki yüzde 4,5’ten Ekim'de yüzde 4,2’ye geriledi.

Euro Bölgesi öncesi bölgede yer alan önde gelen ülkelerden gelen sinyaller de enflasyonda gevşemeye işaret etmişti. Almanya'da Ekim ayında enflasyon yüzde 3 ile Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

 

AMB sıkılaşmaya ara vermiş, şahin mesajlar vermişti

Euro Bölgesi para politikası otoritesi Avrupa Merkez Bankası (AMB) son toplantısında sıkılaşma döngüsüne ara verirken, AMB Başkanı Christine Lagarde'ın şahin tonlu mesajlar verdiği izlenmişti.

AMB üç temel faizi piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tutarken, enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağı mesajı verilmişti.

Bankanın karar metninde AMB'nin enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefine yönelik kararlılığı anımsatıldı.

Karardan sonra yaptığı açıklamada Lagarde, "Eylül'de enflasyon baz etkisi kaynaklı ciddi anlamda düştü. Faizler uzun süre bu seviyede kalacak. Enflasyonun altında yatan sebepler azalıyor ama bazı göstergeler yakından izlenmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum