Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerinden az geriledi

blog
02.03.2024

Euro Bölgesi'nde Şubat ayında enflasyon ilk okumaya göre yıllık bazda yüzde 2,5'lik artış beklentisine karşın yüzde 2,6 geldi.

 

Euro Bölgesi enflasyonu Şubat ayında beklenenden daha az gevşedi ve faizi düşürme konusunda acele etmek istemeyen Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin duruşunu destekledi.

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları şubat ayında bir yıl öncesine göre yüzde 2,6 arttı ve yüzde 2,5 seviyesindeki Bloomberg anket ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri dışarıda tutan çekirdek enflasyon da tahmin edilenden daha az ılımlılaşarak yüzde 3,1’e geriledi.

Enerji maliyetlerindeki artışın azalması ve üye 20 ülkenin ekonomisinin duraksaması fiyat baskılarının blok genelinde yavaşlamasına neden oldu.

Alman tahvilleri verinin açıklanmasının ardından gün içi kayıplarını sürdürdü ve euro 1,08 dolar civarında değişim göstermedi.

Veriler, AMB’nin faiz kararını açıklamasından günler önce geldi. Ekonomistler 7 Mart’taki toplantıda mevduat faizinin aralıksız 4. kez yüzde 4’te sabit bırakılmasını bekliyor. Banka yetkilileri ilk faiz indiriminin haziran ayında yapılabileceği görüşünde birleşiyor, ancak azınlık bir kesim daha hızlı önlem alınmasından yana.

AMB Başkanı Christine Lagarde da pazartesi günü yaptığı açıklamada, “mevcut dezenflasyon sürecinin devam etmesinin beklendiğini” ancak kendisinin ve meslektaşlarının hedefe sürdürülebilir bir dönüşe dair daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum