Fed Atlanta Başkanı Bostic: 2022 için 6 faiz artışı yeterli

blog
21.03.2022

Fed Atlanta Başkanı Raphael Bostic Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik nedeniyle birçok meslektaşının agresif faiz görüşlerinden daha yumuşak bir yaklaşım benimseyerek 2022’de 6 faiz artışına sıcak baktığını söyledi.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “2022’de altı kez ve 2023’te iki kez faiz artışına sıcak bakıyorum” diyen Bostic, “Meslektaşlarıma kıyasla ortalamanın altında olduğumun farkındayım fakat benim zihnimde artan belirsizlik seviyesi daha öncelikli bir sorun ve şimdiden agresif bir faiz artışına başlanması gerektiği düşüncelerimi dizginledim” ifadelerini kullandı.

Jerome Powell liderliğinde toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) geçtiğimiz hafta 1'e karşı 8 oyla faiz oranını 25 baz puan artırma kararı almıştı. Bu hamle gösterge faiz için hedef aralığını yüzde 0,25-0,50’ye taşıdı. Öte yandan St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın 50 baz puan yönündeki muhalif oyu Eylül 2020’den bu yana bir karara karşı verilen ilk aleyhte oy oldu.

Bostic “Olaylar hızla değişiyor ve toplam talep gibi temel alanlarda politika yol haritalasının uyarlanmasını garanti edecek belirgin değişiklikler görebilirdik” ifadelerini kullandı.

 

2022 içinde 50 baz puanlık artış görülebilir

FOMC’nin kendi içinde yaptığı öngörülerde politika yapıcıları kalan 6 toplantıda da faiz artışı öngörürken medyan tahmin her toplantıda 25 baz puanlık bir artış olarak gerçekleşti. Politika yapıcıların yarısına yakını biraz daha hızlı bir artış öngörürken bu durumun yılın bir döneminde 50 baz puanlık bir artışa sebep olabileceği düşünülüyor.

“Riskler iki taraf için de var” diyen Bostic, “Eğer ekonomik belirsizlik ya da ekonomi politikasının uyarlanmasına son verilmesi nedeniyle talep azalırsa o zaman uygun olacak yol benim öngördüğümden daha dar olur. Fakat tedarik stratejilerinde kaymalar gibi başka gelişmeler de olabilir ki bu artan maliyetler ve dolayısıyla beklenenden daha dik bir politika anlamına gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bostic bu yıl politika yapıcılar için ana endişeyi enflasyon olarak gördüğünü söyleyerek ABD istihdam piyasasının sıkı olarak tanımladı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum