Fed Başkanı Powell’dan faiz yorumu (2 Aralık 2023)

blog
02.12.2023

Fed Başkanı Jerome Powell Atlanta’da yaptığı konuşmada faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu ve daha fazla faiz artışı olabileceğini belirtti.

 

Fed Başkanı Powell, piyasalardaki 2024 yılının ilk yarısında faiz indirimi beklentilerine kapıyı kapattı.

Atlanta’daki Spelman College’ta yaptığı konuşmada Powell enflasyon konusunda zafer ilan etmek için erken olduğunu belirtti.

Powell son dönemde enflasyona ilişkin olumlu sinyallere rağmen enflasyonun kesin biçimde yüzde 2’lik hedefe dönene kadar para politikasının ‘kısıtlayıcı’ kalacağını ifade etti.

Powell “Yeterince kısıtlayıcı duruşa ulaştığımıza dair sonuca varmak veya faiz indiriminin zamanlaması hakkında tahminler yapmak için erken. Eğer gerekli olursa daha fazla sıkılaşmaya hazırız” mesajını verdi.

Powell, on yılı aşkın süredir yüzde 2'nin altında seyreden enflasyonun 2021'de ABD'de ve dünyanın birçok ülkesinde keskin bir şekilde arttığını anımsatarak, Fed'in 2022'nin başlarından itibaren ekonomiyi yavaşlatmaya ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için politika faizini artırarak ve bilançosunun boyutunu küçülterek güçlü bir tepki verdiğini anlattı.

Enflasyonun Ekim’de yıllık bazda yüzde 3'e gerilediğini kaydeden Powell, ancak değişken olma eğilimindeki enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyonun yüzde 2,5 ile bankanın yüzde 2 hedefinin üzerinde olduğunu ifade etti. Powell, Ekim ayında sona eren 6 ay boyunca çekirdek enflasyonun yıllık yüzde 2,5 oranında seyrettiğini belirterek, son birkaç ayda enflasyondaki düşüşün memnuniyetle karşılandığını ancak yüzde 2 hedefine ulaşılması için ilerlemenin devam etmesi gerektiğini vurguladı

Powell para politikasının ekonomi üzerinde gecikmeli etkileri olduğunu, sıkılaşmanın ekonomideki etkilerinin henüz tam anlamıyla hissedilmediğini ifade etti.

Powell çok fazla veya az faiz artırmak arasındaki risklerin dengeli olduğunu ifade etti. Ekonomik görünümün olağandışı biçimde belirsiz olduğunu söyleyen Powell Fed’in dikkatlicene ilerlediğini ve toplantı bazında kararlar aldığını dile getirdi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum