Fed/Bostic: Enflasyonu düşürme çabası tamamlanmış değil

blog
02.09.2022

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic merkez bankasının enflasyonu soğutma çalışmalarının hala tamamlanmadığını belirtti. Bostic, Perşembe günü yaptığı konuşmada, “Enflasyon yüksek, enflasyon hala çok yüksek ve bizim enflasyonu hedef seviyemize çekmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bostic, yapmaları gereken daha fazla şey olduğunu, enflasyonu yüzde 2’ye çekmek için politika fazini ne kadar hızlı artırmaları gerektiğini belirlemeleri gerektiğini kaydetti.

Fed yetkilileri enflasyon kontrol altına almak için son 40 yılın en agresif faiz artışlarını gerçekleştirmiş ve bu hamlelerin hane halkları ve işletmeler için yaratabileceği potansiyel sorunlara rağmen hedef seviyeye ulaşmak için bu artışlara devam edeceklerini taahhüt etmişlerdi.

 

Merkez Bankası yapılan son iki toplantıda 75 baz puanlık artışlar gerçekleştirmiş ve Fed Başkanı Jerome Powell 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda gelecek verilere bağlı olarak aynı büyüklükte yeni bir artışın masada olduğunu açıklamıştı.

"Yumuşak inişi gerçekleştirmek çok zor"

ABD ekonomisine yönelik gelen verilerin karışık olduğunu, konut gibi bazı sektörler soğuma işaretleri gösterirken iş gücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini belirten Bostic, "Fed ekonomide daralma riskini alıyor, enflasyona istihdam kaybı olmadan bir yumuşak iniş yaptırmaya çalışıyor. Ancak yumuşak iniş yapması çok zor bir şey. Bu ülkenin tarihinde yumuşak iniş bir ya da iki kez başarılabildi" dedi.

Talep aşağı getirildiğinde ekonomide yavaşlama riski olduğunu, ekonominin büyümeyi durduracağını vurgulayan Bostic, "Ekonominin ivmesini kaybettiği ortamda bazılarının resesyon olarak tanımladığı bir duruma gelebiliriz" ifadelerini kullandı.

Bostic’in bu yıl faiz toplantılarında oy kararı bulunmuyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum