Fed/ Daly: Nötr faiz oranı yüzde 5 olmayacak

blog
11.10.2023

Fed/ Daly: Nötr faiz oranı yüzde 5 olmayacak

 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, nötr faiz oranının şu anda pandemi öncesine göre daha yüksek olabileceğini ancak oranların sonsuza kadar şu anki kadar yüksek kalmayacağını söyledi.

 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Chicago'da düzenlenen bir etkinlikte “Yüzde 5 yeni nötr oran olmayacak. Bunun yeni nötr olacağına dair hiçbir kanıt yok. Bu hala yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışan politika faizidir. Nominal nötr olarak 2,5'ten - 2,5 ile 3 arasında herhangi bir yere gittiğimizi tamamen hayal edebiliyorum. Ama bu 50 baz puan, 250 baz puan değil" dedi.

ABD ekonomisi, Fed'in gösterge faiz oranı hedef aralığını iki yıldan kısa bir süre içinde neredeyse sıfırdan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5'e çıkaran sert faiz artırım kampanyası karşısında şaşırtıcı bir direnç gösterdi. Bu direnç, Fed yetkililerinin pandemi öncesinden bu yana yüzde 2,5 olarak tahmin ettiği ekonomi için sözde nötr faiz oranının artmış olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Bu yıl faiz kararları için oy kullanmayan Daly, ABD Hazine tahvil getirilerindeki son yükselişin yol açtığı sıkı mali koşulların daha fazla faiz artırımı ihtiyacını azaltabileceğinin sinyalini veren Fed yetkilileri arasında yer alıyor. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri Eylül toplantısından bu yana yaklaşık 25 baz puan arttı.

Daly Salı günü yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda tahvil getirileri sıkılaştı, bu da finansal koşulların sıkılaştığı anlamına geliyor. Eğer bu sıkıysa, belki de Fed'in bu kadar fazla bir şey yapmasına gerek yoktur. Bu yüzden çözülüp çözülmeyeceğine ya da ekonomideki momentumun değişip değişmeyeceğine bağlı olarak bunun başka bir faiz artırımına eşdeğer olabileceğini” söyledi. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum