Fed'de 50 baz puanlık artışa destek büyüyor

blog
23.03.2022

Fed,in şahinleri de, güvercinleri de Fed Başkanı Jerome Powell'ın yüksek enflasyonla mücadele etmek için faizleri artırma çağrısına destek veriyor.

Son açıklamalarda bulunan isimlerden biri olan San Francisco Fed Başkanı Mary Daly sağlanan teşviklerin geri çekilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Brookings Enstitüsü etkinliğinde konuşan Daly, bu durumun faizlerde nötr seviyeye gitmek anlamına geldiğini ifade etti. Daly, daha önce Powell'ın da vurguladığı gibi ekonominin Rusya'nın Ukrayna işgaliyle oluşan olumsuz gelişmeler karşısında güçlü kaldığı ifadelerine de katıldığına işaret eden açıklamalarda bulundu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de artışlarda daha hızlı bir patikayı desteklediğini belirtti. Mester, John Carroll Üniversitesi'nin etkinliğinde yaptığı değerlendirmede ekonominin gücü ve faizlerdeki düşük seviye dikkate alındığında önden yüklemeli faiz artışlarını daha cazip bulduğunu ifade etti.

Mester 50 baz puanlık artışın değerlendirilmesi gerektiğini ve faizin yıl sonuna kadar yüzde 2,5 seviyesine çıkarma taraftarı olduğunu söyledi.

 

Bullard da hızlı artışları savunmuştu

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ABD Merkez Bankası’nı faiz artırımı ve bilanço küçültmesinde hızlı hareket etmeye çağırdı.

Bullard Bloomberg’e verdiği mülakatta Fed’in faz artışı ve bilanço küçültme konusunda aceleci olması gerektiğini belirtti.

Bullard konu hakkında “Fed enflasyonu kontrol altında tutmak için agresif biçimde hareket etmeli” değerlendirmesini yaptı.

Bullard geçen haftaki 25 baz puanlık faiz artış kararına muhalefet etmiş, 50 baz puanlık faiz artışını desteklemişti.

Bullard “çok düşük faiz oranı ve büyük bir bilançomuz var, enflasyondaki yukarı yönlü baskıları durdurmak için agresif politika izlemeliyiz. 50 baz puanlık artış kesinlikle değerlendirilmeli” şeklinde konuştu.

Powell'dan 50 baz puanlık sinyal

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın mayıs ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, gerekmesi halinde faizleri 50 baz puan artırabileceğini söylemişti.

 

Hafta başında National Association for Business Economics (NABE) tarafından düzenlenen konferansta “Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlamak” başlıklı bir konuşma yapan Powell, “Bir veya birden fazla toplantıda federal fonlama oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğuna karar verirsek, bunu yaparız” diye konuştu.

Moderatörün Mayıs ayında yarım puanlık bir faiz artırımının mümkün olup olmadığını sorması üzerine de Powell, “Bizi engelleyecek ne var? Hiçbir şey: Yönetici Özeti” ifadelerini kullandı. Bu yönde bir kararın henüz verilmediğini vurgulayan Powell, açıklanan verilerin gerektirmesi halinde bu yönde bir adımın ihtimal dahilinde olduğuna işaret etti.

Powell’ın ifadeleri son FOMC kararı sonrası yaptığı açıklamaya göre belirgin bir “şahinleşme” gösterdi. Fed mart toplantısında faizi 25 baz puan artırmış, daha fazla artış sinyali vermişti. Fed en son 2000 yılında 50 baz puan büyüklüğünde bir faiz artışına gitmişti.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum