"Fed'in 'agresif' sıkılaşması piyasada çalkantıya neden olabilir"

blog
02.02.2022

Yatırımcılar Fed ve diğer merkez banaklarının 'agresif' sıkılaşma ihtimalini göz ardı ediyor olabilir.

Bridgewater 2022 yılı görünümüne ilişkin bir raporunda piyasaların düşük enflasyonun olduğu önceki on yıllardaki gibi 'yumuşak bir geçiş'i fiyatladığını, agresif politika hamlelerinin fiyatlanmadığını belirterek "Ne olacağı ve neyin fiyatlandığı arasında bir çatışma olabilir" ifadelerine yer verdi.

Kurum, pandemi dönemindeki devasa para ve kredi pompalamasının yüksek nominal harcama ve gelir artışında kendi kendini besleyen bir döngüye neden olduğunu, bunun da agresif sıkılaşma olmadan çözülmeyeceğini dile getirdi. Kurum "Fiyatlanan ve olmasını düşündüğümüz aksiyon arasındaki büyük fark nedeniyle sert piyasa hareketleri olabileceğini öngörüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki konuşmasındaki şahin söylemlerinin ardından yatırımcılar faiz artış beklentilerini erkene çekmişti. Enflasyondaki sert yükseliş nedeniyle bu sene için Fed'den 5 faiz artışı fiyatlanıyor. ABD'de tüketici fiyatları Aralık'ta yüzde 7 ile 40 yılın zirvesine çıkmıştı.

Bridgewater gelişmiş piyasalardaki finansal varlıklar için daha az boğa tutumunda. Kurum Pekin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için para politikasında gevşeme adımlarıyla Çinli varlıkları cazip bulduğunu açıkladı. kaynak:bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum