Fed'in kritik toplantısı öncesi bilmeniz gerekenler

blog
15.12.2021

 

ABD merkez bankası Fed’in yetkilileri, yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu dizginlemeye yönelmeleri ile birlikte, 2018 yılından bu yana gerçekleştirilecek ilk faiz artırımına yönelik bir adım olarak, parasal teşviklerin kaldırılmasını hızlandırmaya hazırlanıyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), bugün sona erecek iki günlük toplantısında, gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır seviyesi yakınında tutmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Komite ayrıca muhtemelen varlık alımlarını azaltma hızını, azaltmaya başlamasından sadece bir ay sonra ikiye katlayacak. Pandemiden dolayı uygulamaya koyulan teşviklerin kaldırılmasının, 2022 yılının ilerleyen dönemlerinde faiz artırımlarına gidilmesi için zemin oluşturacağı kaydediliyor.

Fed, merkez bankacıların faiz projeksiyonlarını içeren “noktasal grafik” dahil tahminlerini açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell ise açıklamadan yarım saat sonra basın toplantısı düzenleyecek.

PNC Financial Services Group başekonomisti Gus Faucher, “Fed, enflasyon hedefi konusunda nerede olduğunu yeniden belirlemeye hazır. Bu daha az güvercin bir para politikasını gerektiriyor. Politika 2022 yılında halen genişlemeci, ancak daha az güvercin olacak” dedi.

 

Fed tahminleri

Bloomberg’in ekonomistlere dayandırdığı ankete göre, FOMC muhtemelen 2022 yılında iki ve 2023 yılında üç kez faiz artırımına gitmeyi öngörecek. Sadece üç ay önce, FOMC faiz artırımının gelecek yıl ya da 2023 yılında başlayacağı tahmini konusunda yarı yarıya bölünmüştü. MacroPolicy Perspectives’ten Laura Rosner-Warburton’a göre bu, “noktasal grafik” projeksiyonlarında Fed’in 2012’de yayımlamaya başlamasından bu yana en büyük dönüşü işaret ediyor.

Yatırımcılar muhtemelen sadece medyan tahmini üzerinde değil, aynı zamanda 18 Fed üyesinden kaçının 2022 yılında üç ya da daha fazla çeyrek puanlık faiz artırımı beklediğinde de odaklanacak.

Bloomberg Economics ekonomistleri Anna Wong, Andrew Husby ve Eliza Winger, “1982’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşen TÜFE ve sıkı işgücü piyasasına ilişkin bazı işaretler dikkate alındığında, FOMC muhtemelen, hem toplantı sonrası düzenlenecek basın toplantısında hem de açıklama ve tahminlerde, keskin bir şahin dönüşü yapacak. Varlık alımlarının daha hızlı azaltılması (mevcut hızın iki katına çıkarılması) muhtemelen satın alındı. Bizim için olmasa da piyasa için daha şaşırtıcı gelişme, Fed’in şimdi ne kadar hızlı ve ne kadar yüksek faiz artırımları istediği olabilir” dedi.

Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley ise, “Fed politika yapıcıları, üç ay önceye kıyasla oldukça farklı bir yerde. Noktasal projeksiyonlar en önemli konu olacak. Açıklamanın dili muğlak olabilir, ancak noktasal projeksiyonlar, piyasaların değerlendirme yapabileceği çok sayısal ve somut veriler sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

2022 enflasyonu için tahminler muhtemelen yüzde 2,5 civarına yükseltilecek ve komite muhtemelen işsizlik oranının gelecek yılın sonuna kadar yüzde 3,7 seviyesine gerileyeceği tahmininde bulunacak.

 

Varlık alımlarının azaltılması patikasına ilişkin yönlendirme merak konusu

Komitenin varlık alımlarını azaltma hızını, Ocak ayından itibaren ikiye katlayarak aylık 30 milyar dolara çıkarması ve Mart ayında ise bu süreci tamamlaması bekleniyor. Powell 30 Kasım’da kanun koyuculara yaptığı açıklamada, varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırarak, bunu ilk planlandığı 2022 yılının ortasından birkaç ay daha önce sonlandırmayı düşünmenin uygun olacağını söylemişti.
Varlık alım programının ilk çeyrekte tamamlanması, Fed yetkililerinin varlık alımlarının azaltılması devam ederken faiz artırmak istemediklerini söylemeleri ile birlikte, FOMC’ye faiz artırımlarını daha önce başlatma seçeneği sağlayacak.

 

FOMC Açıklaması

FOMC’nin, enflasyonun “geçici” olmasını bekledikleri yolundaki referansın, Powell’ın Kasım ayında parlamenterlere bu söyleme son verilmesinin zamanının geldiğini söylemesinin ardından, kaldırılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu tanımlama, zamanlama açısından kısa vade anlamına geldiği şeklinde yorumlanmasından dolayı karmaşaya yol açmıştı.

Jefferies LLC baş ABD finans ekonomisti Aneta Markowska, “Güvenilirliklerini tekrar kazanmaları gerek. Uzun zamandır geçerliliğini yitiren ‘geçici’ söylemini kaldırıyorlar. Halen enflasyonun düşeceği beklentisini dile getiriyorlar. Bu biraz zaman alacak” dedi.

Fed, politika açıklamasında, faiz artırımına başlamayı yüzde 2 enflasyon hedefini tutturmaya ve bir süreliğine bunun üzerine çıkılsa bile halen hedeften sapılmamış olmasına ve aynı zamanda tam istihdamı sağlamaya bağladı. FOMC’nin bu toplantıda bu söylemde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Ancak komite açıklamaya, Morgan Stanley ekonomistlerince hazırlanan bir rapora göre, ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu ve enflasyona yönelik belirsizliği artırdığını işaret ederek, yeni Omikron varyantına ilişkin bir referans ekleyebilir.

 

Basın toplantısı

Powell, basın toplantısında, muhtemelen “noktasal grafik” konusunda ısrarlı sorularla karşılaşacak ve bu sorulara karşılık, projeksiyonların bireysel katılımcılar tarafından yapıldığını ve komitenin ortak görüşünü temsil etmediğini vurgulayabilir. Başkan Powell ayrıca, Omikron dolayısıyla görünüme ilişkin artan belirsizliğin de altını çizebilir.

 

Mellon Investments baş ekonomisti ve eski kıdemli Fed yetkilisi Vincent Reinhart, “Powell’ın basın toplantısındaki açılış değerlendirmeleri, toplantı açıklamasını yerinden edecek. Powell noktasal grafikten elinden geldiğince uzaklaşmaya çalışacak” dedi.

Reinhart, faiz projeksiyonlarının, Başkan Joe Biden’ın Fed kuruluna üç ve bölgesel Fed başkanlıklarına iki atamayı henüz gerçekleştirmemiş olmasından dolayı normalden daha zayıf bir sinyal olabileceğini söyledi ve 2022 yılı FOMC’sinin, yeni katılımcıların yeni rolleri tanımlanıp oluşturulduğunda, mevcut komiteye göre muhtemelen daha güvercin üyelerden oluşacağını sözlerine ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Biden’ın üç kurul üyesi için tercihlerini “yakında ve umulur ki Başkan ve herkesin aileleri ile birlikte tatile çıkmadan önce” açıklamasının beklendiğini söyledi.

Varlık alımlarının hızlandırılması sürpriz olmayacak, ancak yatırımcılar Powel’ın alımların azaltılmasının tamamlanmasının ardından merkez bankası bilançosuna ilişkin, varlıklar kısmının geçmişe kıyasla daha hızlı daraltılmasının düşünülüp düşünülmediği dahil, söyleyeceklerini de değerlendirecek. Bu adım, varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasının da ilk savunucularından olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard tarafından önerilmişti.

Kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum