Fed, ABD Kongresi için yılda 2 kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası raporunda enflasyonun belirgin biçimde yavaşlasa da hala yüksek olduğunu dile getirdi. Raporda ayrıca finansal sektördeki kırılganlıklara vurgu yapıldı.
ABD Merkez Bankası’nın Para Politikası raporunda enflasyonun belirgin biçimde yavaşladığı ancak hala yüksek seyrettiği belirtilirken finansal sektördeki kırılganlıklara vurgu yapıldı.
Raporda, "Enflasyon, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesine rağmen geçen yıl önemli ölçüde gevşedi ve enflasyondaki yavaşlama işsizlikte önemli bir artış olmadan gerçekleşti." değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda ayrıca finansal sektördeki önemli kırılganlıklara dikkat çekilerek “Ancak bankacılık sistemindeki akut stres geçen bahardan beri azaldı. Bankacılık kârları ise güçlü” değerlendirmesine yer ver verildi.
Ekonomiye dair Fed, enflasyonu hedefe düşürme konusunda kararlı olduğunu dile getirerek ‘enflasyon sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe indiğine emin olana dek faiz indiriminin uygun olmayacağını’ belirtti.
Raporda işgücü piyasasının görece sıkı olduğuna, talebin azaldığına, 2023 yılında ücret artışlarının yavaşladığına dikkat çekildi.
Fed raporu, Başkan Jerome Powell’ın Kongre’de gelecek hafta Çarşamba ve Perşembe günü gerçekleştireceği sunumlarının öncesinde geldi. Fed’in 19-20 Mart’taki toplantısında faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
“Orta Doğu'daki gerilimin artması enflasyonun düşürülmesine yönelik ivmeyi bozabilir”
Fed'in raporunda, uluslararası gelişmelere ilişkin ise geçen yılın başındaki toparlanmanın ardından dış ekonomik aktivitedeki büyümenin 2023'ün ikinci yarısında yavaşladığı bildirildi.
Para politikası sıkılaşmasının ekonomik faaliyet üzerinde oluşturduğu baskı ve yüksek enflasyonun reel hanehalkı gelirlerini aşındırması nedeniyle ekonomik büyümenin özellikle gelişmiş dış ekonomilerde zayıf olduğunun altı çizilen raporda, Avrupa'da yüksek enerji fiyatlarına yönelik yapısal uyum ekonomik performansı engellemeye devam ederken emlak sektörünün zayıflığı ve iç talebin yavaşlamasının Çin'in ekonomik faaliyetini sınırladığı belirtildi.
Raporda, enflasyonun diğer ülkelerde de düştüğü kaydedilerek, enflasyondaki düşüş hızının ülkeler ve sektörler arasında değişiklik gösterdiği, çoğu yabancı merkez bankasının geçen yılın ikinci yarısında politika faizi artışlarına ara verdiği ve o zamandan beri faiz oranlarını sabit tuttuğu bildirildi.
Ayrıca raporda, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimler ve buna bağlı Kızıldeniz üzerinden gemi taşımacılığında yaşanan aksaklıkların genel olarak tüketici fiyatlarına, özelde ise küresel enerji fiyatlarına sınırlı düzeyde yansımasına rağmen gerilimin daha da artmasının enflasyonun düşürülmesine yönelik küresel ivmeyi bozabileceği uyarısında bulunuldu.