Fed kısa aradan sonra yine faiz artırdı

blog
27.07.2023

Fed kısa aradan sonra yine faiz artırdı

 

Geçen ay faiz artırımlarına ara veren ABD Merkez Bankası (Fed) Temmuz ayı toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı. Faizler böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı ve 22 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Karar metninde daha fazla faiz artışına açık kapı bırakıldı, enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi.

 

Fed enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 - 5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece Ocak 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Karar oybirliğiyle alındı.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de 25 baz puanlık artış olması yönündeydi.

Karar metninde enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi. Açıklamada “gelecekteki politika adımları, sıkılaştırmanın etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olacak” dendi.

Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği belirtilerek “Son göstergeler ekonomi aktivitenin ılımlı bir hızda genişlediğini işaret ediyor” değerlendirmesi yapıldı.

ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu yinelenirken kredi sıkılaşmasının ekonomik faaliyeti baskılayabileceği belirtildi. Bilanço daraltma hızının duyurulan şekilde sürdürüleceği ifade edildi.

Yetkililer, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda kararlılığını yineledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum