Fed üyelerinden farklı görüşler

blog
13.04.2023

 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly yaptığı açıklamada, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine inebilmesi için daha gidecek yolu olduğunu ancak bunun ilave bir politika adımı
atılmaksızın, ekonominin kendi yavaşlamasıyla da gerçekleşebileceğini söyledi.

“Önümüzdeki döneme bakıldığında, para politikasının enflasyonu düşürmek için daha fazla sıkılaşması gerekebileceğini düşünmek için nedenler var” diyen Daly, “Ama ilave politika adımları atılmadan, ekonominin yavaşlamaya devam edebileceğini düşünmek için de nedenler var” dedi.

Bu yıl Fed kararlarında oy hakkı bulunmayan Daly’nin bu güvercin söylemleri, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin bu haftaki açıklamaları ile benzerlik gösterdi.

 

Barkin: Tepe noktası geride kaldı

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise “Kesinlikle enflasyonun tepe noktasını geride bıraktığımızı ama daha fazla adım atmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. Açıklamalar, ABD’de dün açıklanan ve Fed’in Mayıs ayında faiz artırma ihtimalini destekleyen tüketici enflasyon verilerinin ardından geldi.

BlackRock Inc. CEO’su Larry Fink ABD’de enflasyonun “daha uzun süre yapışkan” kalmaya devam edeceğini ve yakın zamanda yüzde 4’ün altına inmeyeceğini öngördü.

Goldman Sachs’ın Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistleri ise TÜFE verisinden çok bankacılık sektörü gelişmelerine bağlı olarak Haziran ayı faiz artışı tahminlerini geri çekti. Bankanın ekonomistleri Mayıs ayında 25 baz puanlık artış beklemeye devam ediyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum