Fed yetkililerinden faiz ve enflasyona dair mesajlar

blog
06.01.2023

40 yıldır devam eden Merkez Bankacılığı kariyerinin bitmesine kısa bir süre kalan George CNBC’ye verdiği demeçte meslektaşlarına enflasyonla ciddi biçimde mücadele etme çağrısı yaptı.

George “enflasyonun düştüğüne dair kanıtlar görene dek faizlerin yüzde 5’in üzerinde olması gerektiğini ve yüzde 2’lik hedefe ineceğine dair ikna edici sinyaller görene dek orada kalması gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Fed yetkilileri Aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışıyla yola devam etmiş ve faizi yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltmişti.

Faizin 2024’e kadar bu seviyede kalmasının uygun olacağını kaydeden George ayrıca ekonomide resesyon beklemediğini dile getirdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise yeni yılda enflasyon cephesinde rahatlama olabileceğini kaydetti.

Faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 2022’de ‘agresif aksiyon’ aldığını belirten Bullard 2023’te planlanan faiz artışlarıyla enflasyon beklentilerinin de yüzde 2’lik hedefe uyumlu seviyelere gerilediğini söyledi. Bullard “2023’te reel ekonomi normalleştikçe enflasyon da beklentileri takip ederek düşecek” diye konuştu.

Dün de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari faizin yüzde 5,4’e yükselmesi gerektiğini, enflasyon düşmezse daha yüksek seviyelere çıkabileceğini söylemişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum