Federal Soruşturma Bürosu FBI’dan  Kripto Para Dolandırıcıları Hakkında Açıklama

blog
19.07.2022

FBI, milyonları çalmak için kullanılan sahte kripto para yatırım uygulamaları hakkında uyardı. Dolandırıcıların yöntemleri hakkında bilgi verdi.

FBI, milyonları çalmak için kullanılan sahte kripto para yatırım uygulamaları hakkında uyardı. FBI, pazartesi günü yatırımcıları ve finans kurumlarını uyardı, dolandırıcılar en az 244 kurbandan tahmini 42.7 milyon dolar çalmak için sahte kripto para yatırım uygulamaları kullandılar.

Uyarı, genel kripto para piyasasındaki bir çöküşün ve yatırımcıları sahte kripto para uygulamaları aracılığıyla dolandırmadan önce meşru olduğunu düşündükleri çevrimiçi ilişkilere çeken planlar hakkında yeni raporların ardından geldi. FBI’ın siber bölümü tarafından yayınlanan özel sektör bildirimi şeklinde gelen uyarı, yatırımcılara ve finans kuruluşlarına planlardan kaçınmaları için öneriler sıraladı ve belirli örnekler verdi.

Bu Yöntemler Nasıl Gerçekleşiyor?

FBI tarafından ortaya çıkarılan bir şemada, kimliği belirsiz dijital dolandırıcılar, sahte bir uygulama indirmeye ve kripto paralarını yatırmaya ikna etmek için bir ABD finans kurumunun adını ve logosunu kullanıyor. Aralık 2012 ile bu yılın mayıs ayları arasında gerçekleşen bu dolandırıcılıkta, 28 kurbandan 13’ü fonlarını çıkarmaya çalışırken fazladan kripto ödemesi yaptı, ancak geri çekemedi.

Uyarıya göre, “YitBit1” adı altında faaliyet gösteren başka bir dolandırıcılık grubu, Ekim 2021 ile Mayıs 2022 arasında en az dört kurbanı hileli bir kripto yatırım uygulamasıyla yaklaşık 5.5 milyon dolar dolandırırken benzer bir sahte ödeme planı çıkardı.

FBI’dan Açıklama

Ajans, geçtiğimiz Eylül ayında, arkadaşlık sitelerinde veya sosyal medyada başlayan ve kişileri kripto para yatırımı veya ticareti yapmak için para göndermeye ikna etmeden önce samimiyet oluşturan siber dolandırıcılık planlarında bir artış hakkında bir kamu uyarısı yayınladı.

Uyarı Raporu : https://www.ic3.gov/Media/News/2022/220718.pdf

FBI’ın bildirdiğine göre, planlar artık pandemi sırasında turizmdeki düşüş nedeniyle korkunç ekonomik koşullara yakalanan insan kaçakçılığına ve yerel halkın çağrı merkezi tarzı operasyonlar yürütmesine dayanıyor. Operasyonlar, kurbanları, zaman zaman hayat tasarruflarını tüketen kripto para birimi uygulamalarını büyük ölçekte kullanmaya teşvik ediyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum