Fitch’ten Türk bankacılık sektörü değerlendirmesi

blog
14.11.2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli borçlarının hâlâ yüksek olduğunu ancak yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti.

 

Fitch Ratings yayımladığı raporda, Türk bankaları üzerindeki yeniden finansman baskılarının genel seçim sonrası önemli politika değişikliği ile azaldığını açıkladı.

Öte yandan raporda, dış döviz toptan finansmanına ve yüksek ve artan kısa vadeli dış döviz borçlanmalarına karşı ciddi bir direnç göz önüne alındığında, yeniden finansman risklerinin hâlâ devam ettiği belirtildi.

Fitch, Türk bankalarının toplam dış borcunun 2023 yılının ilk yarısında az bir yükselişle 126 milyar dolara ulaştığını ve kısa vadeli dış borcun da yüksek seviyesini koruduğunu açıkladı.
Raporda, yeni politikanın etkileri ve süresine ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında, yakın zamandaki uzun vadeli tahvil ihraçlarının ikincisinin payının yalnızca biraz zayıflatmasını bekledikleri kaydedildi.

Diğer taraftan Fitch, sektörün toplam yabancı para likiditesinin azaldığını, ancak bankaların kısa vadeli yabancı borç ödeme gereksinimlerinin ve ılımlı yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya yeterli olmaya devam ettiğini belirtti.

Yabancı para mevduatlar ve döviz korumalı mevduatların TCMB düzenlemeleri nedeniyle düşüşe geçmiş olmasına rağmen hâlâ oldukça büyük bir seviyede olduğunun belirtildiği raporda, kur korumalı mevduat mekanizmasının gevşemesinin kademeli olmasını beklendiği dile getirildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum