Goldman Sachs'tan AMB tahmini

blog
26.04.2022

Goldman Sachs, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışı yapacağını, ardından Eylül ve Aralık'ta da bankadan hamleler geleceğini öngördü.

Goldman Sachs Ekonomisti Jari Stehn, AMB'nin 2023 yılında da 4 kez faiz artışına gideceğini ve faizi yüzde 1,25 seviyesine çıkaracağını tahmin etti.

Stehn raporunda devam eden maliyet baskılarına vurgu yaparken AMB kanadından gelen son yorumların da artan endişeleri gösterdiğine işaret etti.

Banka ayrıca ikinci çeyreğin sonu olan Haziran ayında AMB'nin varlık alım programının sonlandırılmasına karar vereceğini öngördü.

 

Son açıklamalar Temmuz ayına işaret etmişti

AMB yetkililerinin son açıklamaları sıkılaştırıcı para politikası çerçevesine geçiş için Temmuz ayına işaret etmişti.

 

AMB Yönetim Konseyi Üyesi Pierre Wunsch Euro bölgesi ekonomisi sert bir şokla karşılaşmadığı sürece bu yıl politika faizini pozitif bölgeye çekebileceğini belirtmişti. Wunsch yükselen fiyatları kontrol altına almak için 'sıkılaştırıcı' bir politika uygulanması gerekebileceğine de işaret etti.

Washington'da yapılan söyleşide konuşan Wunsch, Ukrayna'daki savaşın ekonomi için ciddi bir risk olarak öne çıktığını, ancak bu durumun muhtemelen AMB'yi yüksek enflasyona karşı faizleri artırmaktan geri adım artırmayacağını söyledi.

Wunsch faiz artışı için Temmuz ayının olası olduğuna işaret etti.

Wunsch ile birlikte bir diğer AMB yetkilisi Luis de Guindos da Temmuz ayında bir faiz artışının olası olduğunu belirtti. AMB Başkan Yardımcısı Guindos, Temmuz'da parasal genişleme sürecinin bitebileceğini ve faiz artışına zemin hazırlanabileceğini ifade etti.

Açıklamalar para piyasalarında fiyatlamalara da yansıdı. Bloomberg'in haberine göre piyasalar bu yıl için AMB'den 75 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda halihazırda eksi yüzde 0,5 ile tarihi düşük seviyedeki mevduat faizi pozitif bölgeye yükselecek. Euro Bölgesi yıllık enflasyonu Mart ayında yüzde 7,5’e yükselmişti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum