Goldman Sachs'tan kritik petrol tahmini

blog
17.12.2021

Goldman Sachs, 2023 petrol fiyatı için yaptığı tahminde yeni açılacak üretim bölgelerinin rekor seviyeye ulaşabileceği talep karşısında çok yavaş kalabileceğini ve varil başına 100 dolar ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini açıkladı.

 

Bankanın önümüzdeki yıl ve 2023 yılı için baz tahmini 85 dolar civarında olsa da Enerji Araştırma Başkanı Damien Courvalin’e göre yeni kuyular açmanın maliyetinin artması ya da beklenmedik bir arz açığının fiyat için ani yükselişler yaratarak talep üzerinde yıkıcı etkilere neden olması 100 doların üzerini görmeyi mümkün kılabilir. Bu riskler Goldman’ın, sene içinde yüzde 40’ın üzerinde artış gösteren petrolde hala yükseliş beklentisi olmasında baş faktörler olarak öne çıkıyor.

 
 

Omicron kısıtlamalarının sebep olduğu endişelerin son zamanlardaki abartılı satışlara neden olduğunu düşündüklerini belirten banka yatırımcıların yeni yıl başlangıcıyla birlikte tabandan alımlara başlamalarını beklediklerini kaydetti.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Courvalin cuma günü verdiği demeçte “Güçlü talebe karşılık yetersiz arz mevcut. Yeni çıkarım projelerinin karşılanabilmesi için petrol fiyatlarının daha yüksek olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Uzun vadede üretimin büyümesinin, artan çıkarım maliyeti ve yatırımcıların ESG odaklı sektörleri tercih etmesi gibi engellerle darbe alacağını söyleyen Courvalin, uzun döngülü petrol projelerinin de enerji dönüşümündeki belirsizlikler ve bu dönüşümün yakıt kullanımı üzerindeki etkileri sebebiyle azaldığını belirtti.kaynak:milliyet

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum