‘Güvercin’ AMB üyesinden ‘şahin’ açıklama

blog
28.04.2022

AMB’nin faiz artışının zamanlamasına ilişkin tartışmalarına Yönetim Kurulu Üyesi Visco da katıldı. Visco, ilk faiz artışının üçüncü çeyrekte olabileceğini söyledi.

Euro Bölgesi borç krizinden beri uygulanan negatif faiz politikasını sonlandırmaya hazırlanıyor. Banka üçüncü çeyrekte net varlık alımlarının sonlandırılacağını belirterek faiz artışı için kapıyı araladı. Bazı piyasa katılımcıları Temmuz’da faiz artışı beklerken AMB’nin şahin tondaki bazı üyeleri ise bir an önce artırımların başlaması gerektiğini ifade ediyor.

‘Güvercin’ tutumuyla tanınan Visco, CNBC’ye verdiği mülakatta Haziran’da varlık alımlarının sona ermesinin olası olduğunu belirtti ve “program sona erdikten sonra gelişmelere bakarak yılın üçüncü veya son çeyreğinde faiz artışı yapılabilir. Ancak bu kademeli olarak gerçekleşmeli” değerlendirmesini yaptı.

Fed ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına başladığı ortamda AMB yüzde 7.5 ile rekor yüksek seviyedeki enflasyon ve Ukrayna’daki savaşın etkisiyle zayıflayan büyüme görünümü konusunda ikilemde.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum