Hindistan pirinç ihracatında kısıtlama yapacak

blog
22.08.2023

Hindistan pirinç ihracatında kısıtlama yapacak

 

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan ülkede artan gıda fiyatları sonrası yarı haşlanmış pirinç ihracatına kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.

 

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan, artan gıda fiyatlarıyla boğuşurken tahıl sevkiyatına daha fazla kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.

Bilgi sahibi kaynaklara göre hükümet, yarı haşlanmış pirinç sevkiyatına vergi getirmeyi düşünüyor.

Kaynaklar konuyla ilgili henüz bir karar verilmediğini ve kararların uygulanmasına yol açacak net bir müzakere gerçekleşmediğini belirtti.

Asya’da pirinç fiyatları, Güney Asya ülkesinin bazı ürünlerin ihracatını yasakladığını açıklması ve Tayland’ın üretim görünümüne dair endişelerle bu ay 15 yılın zirvesine çıkmıştı.

 

Hindistan’da iktidarda olan Modi hükümeti önümüzdeki yılın başlarında yapılacak seçimler öncesinde gıda fiyatlarını düşürme çabalarını hızlandırmış ve son olarak artan soğan maliyetini gündemine almıştı.

Hindistan hali hazırda kırık pirinç ve basmati olmayan beyaz pirincin ihracatını yasaklamış durumda. Ülkede buna ek olarak buğday ve şeker ihracatı ve bazı mahsullerin stoklanması da kısıtlandı.

Hindistan aynı zamanda buğdaya uygulanan yüzde 40’lık ithalat vergisini kaldırmayı ve arzı iyileştirmek için devlet rezervlerinden domates ve tahıl satmayı değerlendiriyor.

Pirinç, yağmur mevsiminde Hindistan’ta yetiştirilen en önemli temel gıda ürünü olarak değerlendiriliyor.

Ülkenin pirinç yetiştiren önemli eyaletlerinden Bengal, Uttar Pradesh, Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh ve Andrha Pradesh’te yağışların bu sezon şu ana kadar normalde yüzde 15 daha düşük olması yurt içi arzla ilgili endişeleri artırmıştı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum