"İhracatçının TCMB'ye sattığı bedelin tekrar dövize döndürülmesi kazanım olur"

blog
08.02.2022

İhracatçıların TCMB'ye satılacak ihracat bedeli ile ilgili düzenlemeye ilişkin açıklamaları devam ediyor.

Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Bloomberg HT yayınında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg HT’ye konuşan Karavelioğlu, aynı gün içinde Dövize dönmenin yönetmelikte yer aldığını ancak bankalarda bu konuda sıkıntı yaşandığını söyledi. Karavelioğlu, tekrar dövize dönme imkanının önemli bir kazanım olacağını belirtti.

Karavelioğlu’nun açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

Sanayicilerin kullandığı hammadde ve ara malı 120 milyar dolar civarında. Makine yedek parça ihtiyacı ise 15 milyar dolar civarında. Yani sanayicilerin 135 milyar dolarlık ithalat yapması lazım. Bu ithalatın yüzde 62’si mal mukabili yüzde 22’si de peşin yapılıyor.

Lojistikteki sorunları biliyoruz, Çin’de fabrikaların çalışmadığını biliyoruz. Yani sipariş verdiğiniz bir şeyin ne zaman geleceğini planlayamıyorsunuz. Bu yüzden biz bunu bankalarda nakit tutmayı tercih ediyoruz. Burada 100 milyar doların üzerinde bir ihtiyaç net görülüyor. Şimdi yüzde 25’lerin bozulması makine sektörü için hiçbir şey ifade etmez.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum