IMF: AMB faizi yüzde 4'te tutmalı

blog
08.11.2023

IMF: AMB faizi yüzde 4'te tutmalı

 

IMF'e göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) enflasyonu düşürmek için 2024'e kadar faiz oranlarını yüzde 4 veya yakınında tutmalı.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'ndeki hızlı ücret artışının enflasyonu daha uzun süre yüksek tutabileceğini ve Avrupa Merkez Bankası'nın fiyat baskılarını ortadan kaldırmak için gelecek yıl boyunca faiz oranlarını rekor yüksek seviyelerde veya rekor seviyelerde tutması gerektiğini söyledi.

IMF'nin Avrupa Departmanı Başkanı Alfred Kammer, erken faiz indirimi beklentilerine karşı çıkarak, Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizinin önümüzdeki yılın tamamında rekor seviye olan yüzde 4'e yakın kalması gerektiğini savundu.

Kammer yaptığı açıklamada, "Para politikası uygun şekilde sıkı ve 2024 yılında da böyle kalması gerekiyor. Tüm niyet ve amaçlar doğrultusunda, mevduat faiz oranını 2024 yılı boyunca bu seviyede ya da bu seviyeye yakın tutulmalıdır" dedi.

Avrupa Merkez Bankası’nı faizleri çok erken düşürmemesi konusunda uyaran Kammer, böyle bir adımın daha sonra daha da maliyetli bir politika sıkılaştırması gerektireceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası geçen ay art arda on faiz artırımı serisini kırdı ve piyasanın bir sonraki hamlesinin muhtemelen Nisan ayı gibi yakın bir zamanda faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerini artırdı ve önümüzdeki yılın sonuna kadar toplam 90 baz puanlık indirim fiyatlandı. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum