IMF’den İngiltere’ye enflasyon uyarısı

blog
14.12.2021

IMF'den yapılan açıklamada, İngiltere ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin öncü bulgularının paylaşıldığı bildirildi.

Açıklamada, İngiltere’de hızla artan enflasyon baskısını kontrol altına almak için Merkez Bankası’nın ve Hazine Bakanlığı’nın birlikte çalışması gerektiğinin altı çizildi.

IMF, İngiltere’de önümüzdeki yıl enflasyonun hedef rakam olan yüzde 2’nin iki katından fazla artarak yüzde 5,5’e ulaşacağını belirterek, İngiltere Merkez Bankası’nı “eyleme geçmeme” konusunda uyardı.

Açıklamada, büyümenin, Kovid-19 salgını sebebiyle yumuşak bir yavaşlamaya” yöneleceği, GSYİH’nin ise salgından kalıcı bir yara alarak pandemi öncesi dönemin yüzde 2-2,5 altında bir noktada konumlanacağı belirtildi.

4. Madde konsültasyonunun sonuç bildirisinde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Yakın vadede daha yüksek enflasyon riski var, ancak 2 ila 3 yıl sonrası için risk, daha düşük büyümeye doğru kayıyor. Omikron varyantı enflasyonist baskıları artırabilir. Fakat bu varyant veya gelecekteki olası başka bir varyant güven ve talep üzerinde baskı oluşturabilir.”

IMF söz konusu bildiride ayrıca artan belirsizliğe rağmen, “para politikasının 2020-2021 döneminde sağlanan sıra dışı desteği geri çekmesi gerektiğini” de belirtti.

kaynak: bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum