İngiltere'de enflasyon 2 yılın en düşük seviyesinde

blog
15.11.2023

İngiltere’de enflasyon Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artış göstererek, 2021 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Diğer taraftan, aylık enflasyondaki yüzde 2,1 puanlık düşüş de 1992'den bu yana yaşanan en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.

 

Ulusal İstatistik Ofisi Çarşamba günü, Ekim ayı Tüketici Fiyat Enflasyonu (TÜFE) verilerini açıkladı.

Buna göre İngiltere’de enflasyon Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artış göstererek, 2021 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan iki ay arasındaki yüzde 2,1 puanlık düşüş, 1992'den bu yana yaşanan en sert düşüş oldu.

Beklenti, enflasyonun Ekim’de yıllık olarak yüzde 4,7 artış göstermesi yönündeydi. İngiltere’de TÜFE geçen ay yıllık olarak yüzde 6,7 artış göstermişti.

Ülkede gıda ve enerji fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 5,7 oldu. Çekirdek enflasyon eylülde yıllık bazda yüzde 6,1 olarak belirlenmişti.

Açıklanan veriler analistlerin, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayı sonlandırdığı yönündeki beklentilerini güçlendirdi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 2023'te enflasyonu yarıya indirme vaatlerinden birini gerçekleştirerek, gelecek yıl gerçekleşecek genel seçimler için avantaj sağladı. Sunak, yaptığı açıklamada, "Bu sabah açıklanan resmi rakamlar, bu yılın başında belirlediğim beş öncelikten ilkini karşılayan enflasyonu yarıya indirdiğimizi doğruluyor." dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum