İngiltere’de enflasyon üst üste ikinci ayda da hedef seviyede

blog
17.07.2024

İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran’da beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 2,0 arttı. Böylelikle ülkedeki enflasyon üst üste ikinci ayda İngiltere Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedef seviyesinde kaldı.

 

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre, Haziran’da yıllık enflasyon yüzde 2 oldu. Ülkede yıllık enflasyon Mayıs’ta yüzde 2 gerçekleşmişti. Böylelikle, İngiltere'de enflasyon Haziran ayında İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2’lik hedefinde üst üste ikinci ayda sabit kaldı, ancak hizmet sektöründeki inatçı fiyat baskıları merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceğine dair şüpheleri artırdı.

Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise Haziran’da yıllık bazda yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon Mayıs’ta da aynı seviyesindeydi.

İngiltere'de hizmet sektörü enflasyonu ise Haziran’da yıllık bazda yüzde 5,7 olarak ölçüldü. Hizmet sektörü enflasyonu Mayıs’ta yıllık yüzde 5,7 olmuştu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başekonomist Huw Pill başta olmak üzere BOE yetkilileri, işgücü piyasası ve hizmetler sektöründe süregelen enflasyonist güçler konusunda endişelerini dile getirdi. Sıkı işgücü piyasası ve asgari ücretteki büyük artış, şirketleri hâlâ personel çekmek için daha fazla ödemeye zorluyor. Özellikle restoran ve bar işletmelerinde faaliyet gösteren şirketler, müşterilerine daha yüksek fiyatları yansıttı.

Pill ve diğer BOE üyeleri, para politikasını gevşetmeden önce fiyat baskılarının azaldığına dair daha somut kanıtlar görmek istediklerinin sinyalini verdiler.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum