İngiltere'de siyasi kriz

blog
20.10.2022

İngiltere’de Çarşamba gerçekleştirilen kaotik bir parlamento oylaması sonrası, ekonomik paketi nedeniyle tartışmalı Liz Truss hükümeti üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.

Parlamentoda, İşçi Partisi’nin kaya gazı ve petrolünün çıkarılması yasağının kaldırılmasına karşı yaptığı teklif 326’ya karşı 230 oyla reddedildi.

Oylama sonucu -bir güven oylaması olmasa da- Truss’ın Muhafazakar Partisi için bir zafer gibi görünmekle beraber, bazı milletvekillerinin oy vermeleri için baskıya maruz kaldıkları iddiası bu zafere gölge düşürdü.

Aleyhte oy kullanmaya hazırlanan milletvekillerinin “itilip kakıldığı” iddia edilirken, Muhafazakar Parti disiplin sorumlusu Wendy Morton önce görevden ayrıldığını duyurdu.

 

Bloomberg'e konuşan konuya yakın iki kaynak, Truss’ın Morton’u kolundan çekerek oylama lobisinden dışarı çıkardığını söyledi. Başka kaynaklar Morton’ın yardımcısı Craig Whittaker’ın da istifa ettiğini belirtti. Ancak Morton ve Whittaker’ın daha sonra görevlerine devam ettikleri bildirildi.

İçişleri bakanlığında koltuk değişimi

Oylamadan saatler önce Truss, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı görevden aldı ve yerine -çok açık şekilde kendisi aleyhine lobi yapan- Grant Shapps’ı atadı.

Tüm bu gelişmelerin ardından, Bloomberg'e konuşan konuya yakın iki kaynağa göre, bakanlar kurulu üyeleri Truss’ın istifa etmesi gerekip gerekmediği konusunda Çarşamba akşamı bir toplantı gerçekleştirdiler.

Truss hükümetinin geceyi çıkarıp çıkarmayacağının sorulması üzerine bir Muhafazakar Parti milletvekili, “Umarım çıkarmaz” yanıtını verdi.

Bu arada konuya yakın bir kaynak İngiltere Hazinesi’nin, tahvil alım programından kaynaklanan zararlarını karşılaması için içinde bulunduğumuz mali yılda İngiltere Merkez Bankası’na (BOE) 11 milyar sterlinden fazla para transfer etmeye hazırlandığını bildirdi.

Öte yandan BOE Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe eylül ayında yaşanan ve merkez bankasını müdahalede bulunmaya zorlayan piyasa kargaşası için Truss’ı suçladı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum