İngiltere'den fiyasko büyüme oranı

blog
12.09.2022

İngiltere ekonomisi, Temmuz ayında sanayi üretimi ve inşaatın daralmasıyla beklentilerin altında büyüdü.

Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre ülke ekonomisi Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0,2 büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi büyümenin yüzde 0,3 olması yönündeydi. Ülke ekonomisi Haziran ayında yüzde 0,6 daralmışıtı.

Nomura ve Deutsche Bank analistleri, kraliçenin ölümü ve cenaze töreninin gerçekleştirileceği 19 Eylül tarihinin de tatil ilan edilmesinin ülke ekonomisini bu çeyrekte resesyona sokmak için yeterli olabileceğini vurguladı.

 

Liz Truss'un doğalgaz ve elektrik maliyetlerinde daha fazla artış yaşanmasını dondurmaya yönelik önlem paketine rağmen, yükselen enflasyon ve enerji faturalarının ağırlığı altında hayatta kalmaya çalışıyor.

Temmuz ayında yaşanan büyümenin arkasında bilgi teknolojileri ve tüketiciye yönelik hizmetler vardı. Bunun bir kısmı kraliçenin jübilesi nedeniyle fazladan bir günlük tatilin olduğu Haziran ayında yaşanan düşüş nedeniyle oldu. Üretim bu ay beklenenden az büyürken, sanayi üretimi ve inşaat art arda ikinci ayında da daralarak büyüme beklentilerinde hayal kırıklığı yaşanmasına neden oldu.

Önemli bir gösterge olan satın alma yöneticileri verisi, özel sektör faaliyetinin Ağustos ayında daraldığını ve ekonomiyi bu çeyrek güçsüz bir büyüme rotasına soktuğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta Truss’ın Ekim ayından itibaren enerji fiyatlarının belli bir seviyede dondurulacağını açıklamasının yüksek enflasyonu düşürmesi beklenirken ekonominin bu yıl içinde resesyona girmesini engellemek için yeterli olabileceği değerlendiriliyor.

Ancak milyarlarca sterlinlik bir maliyeti olacak destek paketinin merkez bankasını faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya zorlayacağı ve bu durum da önümüzdeki yıl daralmaya neden olabilir.

Yatırımcılar, 22 Eylülde yarım puan veya daha büyük bir artışı fiyatlarken şu anda yüzde 1,75 olan politika faizinin gelecek yılın ortasında yüzde 4,5’e ulaşmasını bekliyorlar.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum