İngiltere enflasyonunda sürpriz artış

blog
21.06.2023

İngiltere enflasyonunda sürpriz artış

 

İngiltere enflasyonu dördüncü ayda da beklentileri aşarken İngiltere Merkez Bankası (BOE) üzerindeki daha agresif faiz artışı baskısını artırdı. Traderlar Aralık ayına kadar yüzde 6 zirve faizini fiyatlıyor.

 

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin Mayıs ayında yıllık yüzde 8,7 arttığını duyurdu. Gıda ve enerjiyi içermeyen çekirdek enflasyon sürpriz bir şekilde yüzde 6,8’den yüzde 7,1’e yükseldi.

Ekonomistler, manşet TÜFE’nin yıllık yüzde 8,4 artmasını, çekirdek enflasyonun ise yüzde 6,8’de kalmasını bekliyorlardı.

Veri sonrası traderların faiz beklentileri yükseldi. Traderlar Aralık ayına kadar yüzde 6 zirve faizi fiyatlıyor. Bu beklenti, bu yıl 150 baz puanlık faiz artışı daha olacağına işaret ediyor.

İngiltere, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin dört katından daha yüksek bir seviyede olması açısından büyük ekonomiler arasında olumsuz ayrışmaya devam ediyor. BOE Başkanı Andrew Bailey, son kırk yılın en hızlı faiz artışlarına rağmen enflasyonun daha kalıcı olduğuna dair işaretlerden endişe duyuyor.

BOE, enflasyonun bu yıl keskin bir şekilde düşmesini beklerken, ekonomistler Başbakan Rishi Sunak’ın enflasyonu yarıya indirme hedefine ulaşmakta zorlanabileceği konusunda uyarıyor.

BOE, art arda 12 toplantıda faiz oranlarını yüzde 0,1’den yüzde 4,5’e yükseltti ve perşembe günü faizleri bir çeyrek puan daha artırarak yüzde 4,75’e çıkarması bekleniyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum