İngiltere, Kripto Yasası İçin Tarih Verdi

blog
07.07.2022

İngiltere Merkez Bankası (BoE) başkan yardımcısı Jon Cunliffe, stablecoin yasası hakkında yeni bilgiler paylaştı.

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, yaz tatilinden önce stablecoin düzenlemeleri için mevzuat çıkaracaklarını söyledi. Ülke Hazinesi, İngiltere Merkez Bankası, Ödeme Sistemleri Düzenleyicisi (PSR) ve Mali Davranış Otoritesi (FCA) dahil olmak üzere diğer düzenleyici kurumlarla iletişim halinde, Ağustos yaz tatilinden önce stablecoin’ler için düzenleyici bir sistemle ilgili mevzuat çıkacak. Cunliffe, Katar Küresel Bankacılık ve Finans Merkezi’nin yıllık konferansında konuştu. Yaşanan son olayların planlarını biraz geciktirdiğini söyledi.

Politikacıların istifası Stablecoin yasasının gecikmesine sebep oldu.

Muhtemelen Cunliffe’in son olaylar olarak kastettiği, Hazine başkanı Rishi Sunak ve üst düzey Hazine yetkilisi Jon Glen’in Başbakan Boris Johnson hükümetindeki görevlerinden istifa etmesidir. İki politikatıcı da, aylar önce İngiltere’nin dijital varlıklar için merkez olacağına dair umutlarını açıklamıştı. Yetkililer kendilerini kripto hayranları olarak tanıtmışlardı. 7 Temmuz günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson görevinden istifa edeceğini açıkladı. Perşembe sabahına kadar yaklaşık 60 hükümet üyesinin istifa ettiği açıklandı. Ancak Johnson, görevine sonbahara kadar devam edecek. Bu durum stablecoin mevzuatını etkiler mi henüz bir bilgi yok.

İngiltere ve Kripto Para

Hazine, Nisan ayındaki stablecoin danışmanlığında, hükümetin başlangıçta 2017 Ödeme Hizmeti Düzenlemeleri, Finansal Hizmetler Yasası ve 2011 Elektronik Para Düzenlemeleri Yasası’nı kullanarak bu kripto sektörünü düzenlemeye çalışacağını söylemişti.  BoE, FCA ve PSR yardımıyla geliştirilecek olan stablecoin’ler için daha ayrıntılı gereksinimler sözü verilmişti. Ayrıca Cunliffe, Birleşik Krallık dışındaki planlardan da bahsetti. Cunliffe’nin başkanlığını yaptığı uluslararası panel olan ödemeler ve piyasa altyapıları (CPMI) komitesinin yaz tatilinden önce sistemik ödeme sistemleri için küresel standartlar konusundaki klavuzu tamamlayacağını söyledi. Klavuzda bazı ifadeler yer alıyor. Bunlar arasında; “Bu stablecoin’leri hangi varlıklar desteklemeli. İade veya hak talebi nasıl olmalı? Sistemik düzeyde kullanılan bir stablecoin veya paranın güvenli olup olmadığından nasıl emin olunur?” Cunliffe, CPMI’nin ayrıca bankacılık için Basel Çerçevesinin stablecoin’lere nasıl uygulanması gerektiğine dair rapor planlıyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum