İran nükleer anlaşmasında yol haritası netleşiyor

blog
18.02.2022

2015’te imzalanan ancak Trump yönetiminin çekilmesi sonucu yürürlükten kalkan İran nükleer anlaşmasının yeninden canlandırılmasında yol haritası netleşiyor.

Reuters’in haberine göre anlaşmayı yeniden yürürlüğe koymak için çok sayıda aşama öngörülüyor. İran’ın uranyumu yüzde 5 üzerinde saflıkla zenginleştirme operasyonlarını durdurması planlanıyor.

İran’ın yurt dışında bulunan ve dondurulan petrol fonlarının yeniden aktive edilmesi ise sonraki aşamada gerçekleşecek. İran petrolünün yeniden piyasaya girmesi ise daha uzun süre alacak. İran’ın petrol ticareti üzerindeki ambargonun sürecin son aşamalarında kalkması bekleniyor. Ukrayna gerginliğinin yüksek seviyede kalması ve geç de olsa İran petrolünün dünya piyasalarına girme ihtimalinin belirmesi ile petrol fiyatlarında ralliye ara verildi.

 

Nükleer müzakerelerde sona yaklaşılırken İran temkinli olmayı sürdürüyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Nisan 2021'den beri Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan İran nükleer anlaşmasının yeniden tam ve eksiksiz bir şekilde uygulanması için görüşmeler hız kesmeden sürüyor.

İran'ın Viyana'daki müzakere heyetinin Basın Danışmanı Prof. Dr. Muhammed Marandi, Avusturya'da uzun süredir devam eden nükleer müzakerelere ilişkin yakın tarihte kilit kararlar alınacağını belirterek "Açıkçası İran mümkün olan en hızlı şekilde yaptırımların son bulmasını istiyor. Ancak İran kötü bir anlaşma istemiyor, iyi bir anlaşma olmasından emin olmak istiyor." dedi.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum