İş Bankası Genel Müdürü Aran: Bu faiz seviyesi yabancı için yeterli

blog
23.12.2023

Ekonomideki son durumu değerlendiren İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Şu an faiz seviyesi yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmesi için yeterli. Ben 42.5 seviyesinin bunun için ideal bir seviye olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

 

“Bu haftadan anladığımıza göre, Merkez Bankası belki 2.5 puanlık bir adım atabilir ancak şu anki seviyenin yabancı yatırımcının bu ülkenin 2-5 yıllık kağıtlarını alacağı nokta olduğuna inanıyorum” diyen Aran, “Üç yıldır ilk defa etki alanımız olan konularda karamsar değilim. Geleceğe pozitif bakıyorum. Finansın geleceği hakkında da olumlu düşünüyorum” diye konuştu.

Politika faizinde gelinen noktanın altını çizen Aran, “Parasal sıkılaşma, miktarsal sıkılaşma ve teşvik politikasını işin içine katınca hem reel sektör hem de üretim açısından hassas yürütülmesi gereken bir noktadayız. Finansala erişim açısından dikkat edilmesi gereken bir noktaya gelindi” değerlendirmesinde bulundu. “İçinde bulunan seviye önümüzdeki dönemde riskleri dikkatli yönetmemiz gerektiğini, bazı şeyleri, tartışarak, konuşarak, istişareyle yapılması gereken bir dönemde olduğunu gösteriyor” diyen Aran, şöyle devam etti: “Ben yaptım oldu anlayışıyla tekrar hassas dengeyi kaybedersek reel sektör finansman maliyetlerinin üstesinden gelemez, üretkenliğini, karlılığını kaybeder hale gelirse bir anda sektörde alacak problemiyle karşılaşabiliriz. Öncelik verdiğimiz üretim alanlarında ben şu anda riskleri yönetilebilecek seviyede buluyorum.”

 

“Kripto paralar için çok güçlü düzenlemeler gerekiyor”

Sözlerinin devamında kripto paraların arka planındaki maddi dayanakların yüz yıllık, beş yüz yıllık oturmuş geleneksel finansal sistemler gibi olmadığı için çok büyük bir dalgalanmaya açık olduklarını vurgulayan Aran, “O nedenle kripto para konusunun doğru yerini bulabilmesi, kripto paraların en az riskli şekilde alternatif bir finansal araç olması konusunda çok güçlü düzenlemeler yapmak lazım.” dedi.

 

“Yasal düzenleme çıkacaksa bankaların da fikri alınmalı”

Aran, konuşmasının ilerleyen bölümünde, kripto para yasasının bankalarla paylaşılmadığından şikayet ederek şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzde kripto para yasasını çıkarmak için bir fırsat var. Ama bu kripto para yasasının bankalarla paylaşılmamış olmasını bile şu anda büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Bizi, geleneksel finansın aktörleri ve kripto parayı da yeni dönemin bir finansal aracı olarak görüp ‘Bunu geleneksellere sormaya gerek yoktur. Sorarlarsa zaten doğmadan öldürürler’ anlayışının doğru olmadığını düşünüyorum. Kripto parayla ilgili bir yasal düzenleme çıkacaksa, bu yasal düzenlemenin doğru ve mevcut finansal sistemin eksiklerine alternatif olmasını istiyorsak bu konuda bankalara da fikir sorulması gerekir.”

 

“Saklama fonksiyonu, rahatlıkla bankalara verilebilir”

Son olarak Aran, düzenleme konusunda bankalardan da destek alınması gerektiğine inandığını dile getirerek “Hatta vatandaşın bu konuda yapacağı yatırımların korunması için bankalar en güvenilir kurumlardır. Ben, çok rahatlıkla saklama fonksiyonunun bankalara verilebileceğini düşünüyorum.” dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum