Japonya 24 Ekim döviz müdahalesi için 6 milyar dolar harcadı

blog
31.10.2022

Japonya 24 Ekim döviz müdahalesi için 6 milyar dolar harcadı

 

Salı günü açıklanacak olan piyasa tahminlerine göre, Japonya Pazartesi günkü şüpheli kur müdahalesinin üst üste ikinci gününde 900 milyar ¥ (6 milyar dolar) harcadı. Geçen aydan bu yana toplam yen alım eylemi toplamını 9,2 trilyon ¥'ye çıkardı.

 

Japonya, 1.238 trilyon dolar ile Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci dış rezervine sahip. Ancak merkez bankaları ve Uluslararası Ödemeler Bankası nezdinde park edilmiş mevduatlar gibi fonların tamamı kullanılmamaktadır.

22 Eylül'de Japonya, 1998'den bu yana ilk defa yen alım müdahalesinde bulundu ve 2.8 trilyon yen kadar rekor bir harcama yaptı. Bu rakamın, Eylül ayı itibariyle mevcut 136 milyar dolarlık rezerv fonlarının yaklaşık onda birine eşdeğer olduğu saptandı.

Tokyo para piyasası aracılık firmalarının, özel sektörle ilgili işlemleri hesaba kattıktan sonra Japonya Merkez Bankası'ndaki ödenmemiş fazla rezerv bakiyesine ilişkin günlük hesaplamalarından elde ettikleri tahminlere göre, geçen Cuma günü tahminen 5,4 trilyon yen ile 5,5 trilyon yen arasında müdahale yaptı.

Bunlar dışındaki rezervlerdeki azalmanın, merkez bankasında bekleyen fazla rezervlerden para birimini emen yen alım müdahalesinin miktarı olduğu tahmin ediliyor.

Maliye Bakanlığı geçen ayki yen alım hareketini doğruladı, ancak o zamandan beri müdahale edip etmedikleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Kaynaklar, geçen Cuma günü doların 32 yılın en yüksek seviyesi 151,94 ¥'ye ulaştıktan sonra 7 ¥'den fazla düşmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Doların düşüşü hızla tersine döndü, ancak Pazartesi günü yeniden 150 yen'e yaklaşırken yeniden gizli müdahaleye yol açtı. Dolar, Pazartesi günü 145.28 yen'i gördükten sonra Salı günü 149 yen yakınında işlem görüyordu.

Bakanlık, 29 Eylül ile 27 Ekim arasındaki müdahaleye harcanan miktarı önümüzdeki Pazartesi günü açıklayacak. Kasım ayı başındaki üç aylık veriler, Temmuz-Eylül çeyreğinde günlük müdahale operasyonlarının miktarını gösterecek.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum