Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, son dönemde yende yaşanan sert hareketleri ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüştüğünü ve mevcut yabancı kur anlaşmasını sürdürme konusunda anlaştıklarını belirtti.
“G-7’nin mevcut döviz kuru üzerine düşüncelerini görüştük” diyen Suzuki, “Bu anlayış kapsamında tepki vereceğiz” yorumunu yaptı.
TBS Cuma günü bir Japon hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde Suzuki’nin Yellen ile koordineli bir kur müdahalesini görüştüğünü iddia etmişti. Habere göre Japon yetkili ABD tarafının kullandığı tonu “pozitif bir değerlendirme” olarak tarif etti.
Haber sonrası yen/dolar paritesi yükseldi.
Görüşmeler yen/dolar paritesinin hafta başında iki senenin en düşük seviyesi olan 129,40 civarına gerilemesi sonrasında geldi. Yendeki kırılganlığın başlıca sebebi olarak Japonya ve ABD para politikaları arasındaki keskin görüş ayrılığı gösteriliyor. ABD Merkez Bankası Fed faiz artırımını hızlandırmayı düşünürken Japonya Merkez Bankası ise tahvil getirilerini en düşük seviyeye çekti.
Mevcut G-7 anlaşmaları döviz kurlarının piyasa tarafından belirlenmesi gerektiğini öngörse de aşırı hareketlerin de olumsuz bir etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.
Ekonomistler yeni desteklenmesi konusunda ABD’nin Japonya’ya 1998’de yaptığı gibi bir destek vermesi ihtimaline şüpheyle yaklaşıyorlar. Bu görüşe göre Japonya’nın umut edebileceği en iyi hamle ABD’den gelebilecek sessiz bir yeşil ışık olabilir.
“ABD’de şu anda gıda ve yakıt ücretlerinin artmasıyla enflasyonun kötüleştiğine dair bir fikir birliği hakim. Eğer yene karşı doları zayıflatmak için müdahale kararı alınırsa bu sorunu sadece daha da kötüleştirir” Sumitomo Life Insurance Ekonomisti Hiroaki Muto, “Japonya Merkez Bankası’nın para politikasını bir süre daha sıkılaştırması beklenmiyor dolayısıyla zayıf yen Japonya’nın sorunu” değerlendirmesinde bulundu.