Japonya Başbakanı'ndan Merkez Bankası'na enflasyon çağrısı

blog
26.04.2022

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Merkez Bankası'na enflasyonu yüzde 2 hedefinde tutması çağrısında bulundu. Kishida "pandemi sonrası toparlanmaya zarar vermemek için petrol fiyatlarındaki yükselişin ve genel olarak enflasyonun sınırlanması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Para birimi yende görülen zayıflığa dair ise Başbakan "ani dalgalanmalar arzu ettiğimiz bir şey değil. Para birimindeki seviyeler ekonomi ve para politikaları gibi faktörlerden etkileniyor" yorumunu yaptı.

Japonya hükümeti artan petrol fiyatları ve yaşam maliyetleri karşısında şirketlerin ve tüketicilerin yükünü hafifletmek için acil tedbirler kapsamında 6.2 trilyon yen değerinde (48.5 milyar dolar) paket açıkladı.

Hükümetin bu önlemleri, Merkez Bankası'nın faiz kararının 2 gün öncesinde geldi. Beklenti bankanın gevşek para politikasına devam edeceği yönünde.

Birçok ülke Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmek için sıkılaşma politikalarına yönelirken Japonya MB fiyat artışlarıyla mücadeleyi büyük oranda hükümete bırakıyor. Bankanın para politikası para birimi yen'in dolar karşısında değer kaybına neden oldu.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum