Japonya'da 84,2 milyar cari fazla

blog
09.11.2023

Japonya'da 84,2 milyar cari fazla

 

Japonya'da Eylül ayıyla biten 6 aylık dönemde cari denge 84,2 milyar dolarlık fazla verdi. Böylelikle ülkede cari dengede rekor fazla kaydedildi.

 

Japonya'da cari fazla bu mali yılın ilk yarısında rekor seviyeye ulaşarak ülkenin ekonomik toparlanması ve zayıflayan para birimi için potansiyel olarak olumlu bir ortama işaret etti.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'da cari denge Eylül ayına kadar olan altı aylık dönemde ithalattaki düşüşün de etkisiyle 12,7 trilyon yen (84,2 milyar dolar) ile rekor fazla verdi.

Eylül ayında ise cari fazla 2,72 trilyon yen (18,03 milyar dolar) ile 18 ayın zirvesine çıktı. Bu veri ile cari fazla serisi sekizinci aya yükselmiş oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül'de cari fazlanın 2,98 trilyon yen (19,75 milyar dolar) olması yönündeydi.

Veriler, enerji ithalatının maliyetinin azaldığını ve tedarik zincirindeki kısıtlamaların hafiflemesiyle otomobil ihracatının toparlandığını göstermesi bakımından ekonomi için bazı pozitif sinyaller sundu. Aynı zamanda turizm gelirlerinde de ivme izlendi.

Çoğu analist Japonya'nın reel ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralmaya geri dönmesini beklerken, cari denge verileri ekonomiyi destekleyen temel unsurların hâlâ var olduğunu gösterdi.

Mizuho Securities Ekonomisti Shungo Akimoto, "Cari fazlanın muhtemelen azalan harcamaların ve zayıf yenin etkisinden kaynaklandığını" söyledi.

Eylül ayına kadar olan altı aylık dönemde hizmet dengesi kırmızıda kalırken, yabancı ziyaretçilerin geri dönmesiyle turizm sektöründeki fazla 15 kat arttı.

Japonya Ulusal Turizm Örgütü'ne göre, Japonya'yı ziyaret eden turist sayısı Eylül ayında salgın öncesi seviyelerin yüzde 96'sına ulaştı. Zayıflayan yenin turizmi desteklediği görüldü.

Öte yandan cari işlemler fazlası, ham petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz ve kömürdeki düşüşlerin etkisiyle ithalat faturalarının bir önceki yıla göre yüzde 13,2 azalmasıyla iyileşen ticaret dengesinden kaynaklandı.

Otomobil ve inşaat makineleri sevkiyatlarının etkisiyle artan ihracat da ticaret fazlasına katkıda bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum